Gubernators: Vēlēšanas Doņeckas apgabalā ir notikušas

© Scanpix

Ukrainas prezidenta vēlēšanas Doņeckas apgabalā ir notikušas, kaut arī daļa vēlētāju savas vēlēšanu tiesības izmantot nevarēja, sacīja apgabala gubernators Sergijs Taruta.

"Vēlēšanas apgabalā ir notikušas. Tomēr nākas konstatēt faktu, ka diemžēl daļa vēlētāju nevarēja izmantot savas tiesības uz gribas izpausmi. Mēs nevaram riskēt ar mūsu pilsoņu dzīvību un veselību apstākļos, kad vēlēšanas izjauc līdz zobiem bruņoti kaujinieki," sacīja gubernators.

Likt šķēršļus cilvēkiem izvēlēties varu savā zemē, tas nozīmē atņemt viņiem balsstiesības, viņš norādīja.

"Tie, kas tā dara, ir okupanti un barbari. Šīs darbības vairumam Donbasa iedzīvotāju izsauc sašutumu," uzsvēra Taruta.

Komentējot balsošanas gaitu, gubernators norādīja, ka varasiestādes ir izdarījušas visu iespējamo, lai reģionā sarīkotu vēlēšanas, tomēr vairākos iecirkņos balsošanu izjaukuši tā dēvētās tautas republikas kaujinieki.

Doņeckas apgabalā, atbilstoši stāvoklim plkst.14, balsošana notika deviņos no 22 vēlēšanu apgabaliem.

Pats gubernators nobalsojis savā dzīvesvietā - Mariupolē.

Ukrainā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas. Uz augsto amatu pretendē 21 kandidāts. Sabiedriskās domas aptaujās pārliecinoši vadībā izvirzījies viens no bagātākajiem valsts pilsoņiem uzņēmējs Petro Porošenko, kuram ir izredzes uzvarēt jau pirmajā kārtā.

Citi spēcīgākie kandidāti ir ekspremjere Jūlija Timošenko, bijušais vicepremjers Sergijs Tigipko un bijušais Harkovas gubernators Mihailo Dobkins.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais