Ukrainas premjers: Centieni izjaukt prezidenta vēlēšanas cieš sakāvi

© Scanpix

Centieni izjaukt Ukrainas prezidenta vēlēšanas cieš sakāvi, tikko nobalsojis valsts galvas vēlēšanās, paziņoja Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

"Ukraiņi ir izcīnījuši savas tiesības izvēlēties savu varu. Visi centieni izjaukt vēlēšanas, kurus, pirmkārt, īstenoja Krievija un tās finansētie teroristi, cieš sakāvi," sacīja premjers.

"Ukrainai būs leģitīmi ievēlēts valsts galva," uzsvēra Jaceņuks.

Ukrainā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas. Uz augsto amatu pretendē 21 kandidāts. Sabiedriskās domas aptaujās pārliecinoši vadībā izvirzījies viens no bagātākajiem valsts pilsoņiem uzņēmējs Petro Porošenko, kuram ir izredzes uzvarēt jau pirmajā kārtā.

Citi spēcīgākie kandidāti ir ekspremjere Jūlija Timošenko, bijušais vicepremjers Sergijs Tigipko un bijušais Harkovas gubernators Mihailo Dobkins .

Kaut arī promaskavisko kaujinieku aktivitāšu dēļ situācija saglabājas spraiga Doņeckas un Luhanskas apgabalos, Ukrainas prezidenta vēlēšanas svētdien noris arī šajā reģionā, tiesa gan, ne visos vēlēšanu iecirkņos.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.