Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Medvedeva padomnieks: Latvijā Ukrainas scenārijs nav iespējams

© f64

Baltijā, it īpaši Latvijā, Ukrainas scenārijs nav iespējams, atklājot ikgadējo starptautisko konferenci "Baltijas forums" sacīja izbijušā Krievijas prezidenta, tagad premjera Dmitrija Medvedeva kādreizējais padomnieks, Mūsdienu attīstības institūta valdes priekšsēdētājs Igors Jurgens.

Jurgens norādīja, ka Latvijas un Krievijas attiecības ir bijušās dažādas. "Maskavas pilsētas vadība ir bloķējusi vairāku Latvijas produktu importu, kas ārkārtīgi apgrūtināja valstu savstarpējās attiecības. Taču "Baltijas forumam" vienmēr ir izdevies vienot Krievijas, Eiropas Savienības (ES), kā arī Latvijas intereses."

"Baltijā, it īpaši Latvijā, nav iespējams Ukrainas scenārijs. To es kopā ar [SC līderi Jāni] Urbanoviču un citiem līdzautoriem aprakstīšu arī savā nākamajā grāmatā," sacīja Jurgens, "mūs ir daudzi kritizējuši, taču tas ir daudz labāk nekā tanki un lielgabali."

Jau ziņots, ka Austrumu partnerība, kuru sāka ES kā "vienīgo iespējamo" Azerbaidžānas, Moldovas, Gruzijas, Armēnijas, Baltkrievijas un Ukrainas integrācijas formu, ir saskārusies ar "totālu neuzticēšanos, aktīvu pretdarbību no Krievijas puses", norāda pasākuma organizatori, uzdodot jautājumu, vai ir iespējams, ka Austrumu partnerība dos jaunu startu Krievijas un ES attiecībām.

Eksperti pieļaujot, ka pašlaik Eiropa ir izvēles priekšā - vai nu notikumi sāk risināties pēc 1914.gada shēmas, vai arī tiks izvēlēts cits ceļš, skaidro pasākuma organizatori. ""Baltijas foruma" misijas būtība - lai eksperti, gan tie, kuri tiek uzskatīti par "probriseliskiem", gan tie, kurus varētu dēvēt par "prokremliskiem" vai "prokijeviskiem", mūsu partneri no Ķīnas, ekonomisti, politologi, eksperti, diplomāti, augsta ranga ierēdņi - visi, kas tiešā veidā gatavo valsts vadītāju un savu valdību lēmumus, - neformālos apstākļos apspriestos, apmainītos viedokļiem un atbildētu uz vienu ļoti praktisku jautājumu: kāda var būt Austrumu partnerības ceļa karte, lai jaunie un jau iesakņojušies konflikti negrūstu Eiropu pasaules mēroga nelaimē?" teikts pasākuma pārstāvju paziņojumā medijiem.