Aptauja: ASV atbalsts homoseksuāļu laulībām sasniedz 55%

© scanpix

55% amerikāņu atbalsta viendzimuma laulības, liecina trešdien publiskotie Gelapa institūta aptaujas rezultāti. Tas ir augstākais aptaujās līdz šim konstatētais ASV iedzīvotāju atbalsts geju un lesbiešu savienībām.

Atgādinot par 50% sliekšņa pārvarēšanu 2012.gadā, institūta pārstāvji tagad norāda, ka jaunākie rezultāti ir "jauna liecība tam, ka atbalsts homoseksuāļu laulībām ir nostiprinājies virs vairākuma robežas".

Vislielākais atbalsts - 78% - tām ir jauniešu vidū.

Salīdzinot attieksmi dažādos reģionos, konstatēts, ka joprojām saglabājas spēcīga opozīcija dienvidu štatos, kur tradicionālo laulību atbalstītāji ir vairākumā.

1996.gadā, kad Gelapa institūts pirmo reizi veica aptauju par šo jautājumu, 68% amerikāņu iebilda pret homoseksuāļu laulībām un tikai 27% tās atbalstīja.

Viendzimuma laulības ir legālas 18 štatos un galvaspilsētā Vašingtonā. Pēdējās šo štatu sarakstā ir Oregona, Aidaho un Pensilvānija, un tur viendzimuma laulības kļuvušas legālas tiesu lēmumu rezultātā.

Vēsturiskajā spriedumā pērn jūnijā ASV Augstākā tiesa nosprieda, ka laulātiem geju un lesbiešu pāriem ir tiesības uz pabalstiem un aizsardzību tādā pat mērā kā heteroseksuāliem pāriem.

Svarīgākais