"Forbes": Putins izmanto sociālo mediju propagandistu armiju

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins papildus valsts presei izmanto sociālo mediju propagandistu neredzamo armiju, lai izplatītu melus par Ukrainu, atzīst ASV žurnāls "Forbes".

"Papildus redzamajai televīzijas, drukāto un interneta žurnālistu propagandas armijai Krievija savā propagandas mašīnā izmanto tik pat svarīgus neredzamus uzkūdītājus un baumu izplatītājus sociālajos medijos, kuru uzdevums ir uzbrukt visiem [Kremlim] nelabvēlīgiem medijiem," norāda žurnāls.

"Šai neredzamajai slepenai armijai ir izšķiroša loma Krievijas propagandas izplatīšanā par Ukrainā aktīvajiem "fašistu ekstrēmistiem", kurus atbalstot ASV un NATO, kas esot nelikumīgi palīdzējusi gāzt "demokrātiski ievēlēto" Ukrainas prezidentu. Mēs zinām Putina redzamos medijus un tos varam izvērtēt. To pašu nevar teikt par Putina sociālo mediju karotājiem, kas darbojas slepenības, anonimitātes un pieņemtu identitāšu aizsegā," raksta žurnāls.

Izdevums novērojis, ka pēc jebkāda raksta par Krieviju vai Ukrainu publicēšanas vietnē "Forbes.com" dažu minūšu laikā pie tā parādās gūzma ar aizskarošiem un kareivīgiem komentāriem.

Putina neredzamajā sociālo mediju kampaņā ietilpst rakstu veidotāji, kas sociālo komunikāciju vietnēs kā "Facebook" un "Vkontakte" publicē izdomātus rakstus, apgalvojot, ka viņi esot bijuši par aculieciniekiem "Ukrainas ekstrēmistu" šausmīgiem noziegumiem. Vēl viena vienība izplata ar fotoapstrādes tehnikām veidotus vai iestudētus fotoattēlus, kuros esot redzamas "Ukrainas ekstrēmistu" darbības, bet trešā grupa izplata baumas, lai destabilizētu situāciju kopienās un apgabalos. Neviens īsti nezina, no kurienes nākusi fiktīvā fotogrāfija vai kas aizsācis baumas, bet tās turpina izplatīties mērķauditorijā, raksta "Forbes".

Propagandas karā tiek izplatītas arī baumas par "Ukrainas ekstrēmistu" plānotajām zvērībām - ūdens piegāžu saindēšanu, koncentrācijas nometņu būvēšanu, fašistu kaujinieku pulcēšanos mežos.

"Forbes" norāda, ka līdzīgu biedējošu baumu sistemātiska izplatīšana bijusi arī Kremļa taktika Staļina laikā, turklāt stāstu par ienaidnieku aģentu plānotajām zvērībām saturs aizvadīto 80 gadu laikā nav mainījies.

Svarīgākais