Nesaskaņas Eiropas Parlamentā: labējie apsūdz kreisos dubultstandartos

© AFP/Scanpix/Leta

Eiropas Parlamenta (EP) konservatīvo un nacionālkonservatīvo un liberāļu frakcijas apsūdzējušas zaļos, sociālistus un galēji kreisos dubultstandartos attiecībā uz likuma varas ievērošanu, jo tie nav nosodījuši Spānijas premjerministru Pedro Sančesu par pretrunīgi vērtētajiem politiskajiem darījumiem ar separātistu partijām.

EP trešdien pēc centriski labējās Eiropas Tautas partijas (EPP), liberālās "Atjaunot Eiropu" un labējās Eiropas konservatīvo un reformistu frakcijas (ECR) lūguma debatēja par tiesiskumu Spānijā. Pret debatēm iebilda zaļie/Eiropas Brīvā apvienība, sociālisti (S&D) un galēji kreiso frakcija GUE/NGL.

"Ar šādu rīcību sociālisti un kreisie zaudēja jebkādu uzticamību aizstāvēt tiesiskumu Eiropas līmenī," norādīja EPP priekšsēdētājs Manfrēds Vēbers. "Kreisie šajā parlamentā klusē, bet Eiropa nē," viņš piebilda.

Debatēs bija paredzēts apspriest nesenos Sančesa darījumus ar katalāņu un basku separātistu partijām, kas ietvēra amnestijas likumu un citus aspektus, kas izpelnījušies kritiku. Vēbers salīdzināja Sančesu ar Polijas nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderi Jaroslavu Kačiņski.

"Vēbera kungs, nav lielāka uzbrukuma tiesiskumam kā jūsu alianse ar galēji labējiem," atbildēja EP sociālistu frakcijas priekšsēdētāja Irati Garsija. "Kamēr jūs dodat savu svētību galēji labējiem, lai tie varētu valdīt, jūs uzbrūkat tiesu varai, presei, sievietēm un LGBTI cilvēkiem," viņa piebilda.

S&D apgalvo, ka amnestijas likums atbilst Spānijas konstitūcijai, ES līgumiem un ES Tiesas judikatūrai un Eiropas Cilvēktiesību konvencijai. Sociālistu deputāti arī norādīja, ka amnestijas ir iekļautas vairāku dalībvalstu konstitūcijās un pēdējās desmitgadēs ir vairākkārt izmantotas.

Vairāki EP deputāti no EPP, ECR un "Atjaunot Eiropu" salīdzināja Spāniju, Ungāriju un Poliju, kā arī apsūdzēja kreisās grupas, jo īpaši sociālistus, dubultstandartos, jo viņi nenosoda Sančesa rīcību, bet aizstāv pret Varšavu un Budapeštu vērstos disciplināros pasākumus.

Dienā, kad Eiropas Komisija (EK) apstiprināja, ka Ungārijas ES fondi paliks iesaldēti tiesiskuma apsvērumu dēļ, Ungārijas valdošās partijas "Fidesz" deputāte Eniko Gjori apsūdzēja sociālistus un EK "selektīvā tiesiskuma piemērošanā un dubultstandartu piemērošanā Ungārijas gadījumā".

Pēc vēstuļu apmaiņas starp EK un Spānijas valdību ES tieslietu komisārs Didjē Rendērs debatēs apliecināja, ka EK veic "ļoti rūpīgu, neatkarīgu un objektīvu analīzi", lai noteiktu amnestijas likuma atbilstību ES tiesību aktiem, vienlaikus uzsverot, ka Katalonija ir Spānijas "iekšējā lieta".

"Debates un analīze par amnestijas likumu ir jāveic Spānijā, Spānijas konstitucionālajā sistēmā, un tās jāsāk Spānijas parlamentā," uzsvēra Rendērs, mazinot EPP cerības uz ātru EK iejaukšanos pret Sančesa valdību.

Politika

Krievijas troļļu ferma ir radījusi un izplatījusi nepatiesu apgalvojumu, ka viceprezidente Kamala Herisa 2011. gada jūnijā bija iesaistīta ceļu satiksmes negadījumā, kura rezultātā tika paralizēta 13 gadus veca meitene, atsaucoties uz “Microsoft” paziņojumu, vēsta raidsabiedrība “CBS News”.

Svarīgākais