Borels: ES neplāno nošķiršanos no Ķīnas ekonomikas

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Neskatoties uz saspīlējumu ar Pekinu, Eiropas Savienība (ES) neplāno ekonomikas nošķiršanu no Ķīnas, sestdien paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels.

"Neviens nerunā par Eiropas Savienības ekonomikas atdalīšanu no Ķīnas ekonomikas," Borels sestdien teica Pekinā.

Tirdzniecība starp Ķīnu un ES ir tik plaša, ka to nošķiršana nav iespējama pat tad, ja kāds to vēlētos.

Borels uzsvēra, ka plāns paredz nepieciešamības gadījumā samazināt "pārmērīgu atkarību".

ES pieeju viņš pamatoja ar pagātnes sniegtajām mācībām, norādot, ka koronavīrusa pandēmijas laikā kļuva skaidrs, ka Eiropā vairs neražo "pat ne gramu" paracetamola, ko ražošana novirzīta ārpaklpojumā.

Ķīnā tiek ražoti daudzi medikamenti, tomēr "veselais saprāts liek dažādot piegāžu avotus", uzsvēra Borels, tādu rīcību raksturojot kā "piesardzības pasākumu". Ķīna rīkojas tāpat, viņš piebilda.

ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos ceturtdien sāka vizīti Ķīnā, kuras laikā tikās ar Ķīnas ārlietu ministru Vanu Ji, kā arī ar uzņēmējiem Šanhajā.

ES ir Ķīnas nozīmīgākais eksporta tirgus, tomēr attiecības starp Briseli un Pekinu ir pasliktinājušās, piemēram, ES sāktās izmeklēšanas par Ķīnas subsīdijām elektromobiļu ražotājiem dēļ.

Izskanējis, ka ES varētu arī izmeklēt Ķīnas subsīdijas tērauda sektorā.

Abos gadījumos ES uzstāj, ka Ķīna uzņēmumiem nodrošina negodīgas priekšrocības ES tirgū, jo tās var piedāvāt produktus par zemākām cenām nekā konkurenti no ES.

Svarīgākais