Aptauja: Strauji sarukusi čehu uzticība ES, NATO un ANO

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Čehu uzticība Eiropas Savienībai (ES), NATO un ANO pēdējā gada laikā ir ievērojami sarukusi, liecina pirmdien publicētie aptaujas rezultāti.

Lai gan uzticības mazināšanās ES Čehijā bija vērojama jau kopš 2016.gada, pēdējā gada laikā tā bijusi īpaši strauja.

Saskaņā ar aptauju, ko laikā no marta līdz maijam veicis Sabiedriskās domas pētniecības centrs (CVVM), gada laikā to čehu skaits, kas uzticas ES samazinājies no 58 līdz 46%.

Tāda pati tendence novērojama arī attiecībā uz NATO un ANO, lai gan vairums čehu joprojām abām organizācijām joprojām uzticas.

Kopš 2022.gada uzticība NATO sarukusi no 67 līdz 56%, kamēr to čehu skaits, kas uzticas ANO, samazinājies no 63 līdz 52%.

Tajā pašā laikā 36% aptaujāto izteikušies, ka neuzticas NATO, bet 37% pauduši neuzticību ANO.

Čehijā uzticība ANO, NATO un ES, šķiet, ir savstarpēji cieši saistīta, jo uzticība vienai no organizācijām, visticamāk raisa uzticību arī abām pārējām, norāda pētījuma autori.

Īpaši cieši ir saistīta uzticība ES un NATO.

Laikā no 2003. līdz 2011.gadam čehu uzticība ES stabili atradās aptuveni 55% līmenī, izņemot 2004.gadu, kad tā sasniedza 64%, un 2007.gadu, kad tā nokritās uz pusi.

Visstraujāko kritumu uzticība ES sasniedza 2012. un 2016.gadā, kad tā noslīdēja attiecīgi līdz 40 un 37% līmenim, un pētījuma autori atzīst, ka tas bijis saistīts ar ekonomisko un migrācijas krīzi.

Savukārt uzticība ES pērn strauji auga, kamēr šogad tā atkal sarukusi līdz 2017.gada līmenim, norāda CVVM.

Uzticība sarukusi arī atsevišķām ES institūcijām un amatpersonām, un visos gadījumos to respondentu skaits, kas neuzticas aptaujā iekļautajām konkrētajām bloka iestādēm vai amatpersonām, pārsniedz to skaitu, kas tām uzticas.

Šī gada aptaujā Eiropas Komisijai (EK) uzticību pauduši tikai 38% čehu, Eiropas Parlamentam (EP) - 36%, EK prezidentei Urzulai fon der Leienai - 31%, Eiropadomes priekšsēdētājam Šarlam Mišelam - 24%, bet ES augstākajam pārstāvim ārlietās Žuzepam Borelam - vien 23%.