Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Komisija rosina veikt zāļu reformu

© f64.lv, Oksana Džadana

Eiropas Komisija (EK) rosina pārskatīt Eiropas Savienības (ES) farmācijas regulējumu, lai nodrošinātu pieejamākas, cenas ziņā pieejamākas un inovatīvākas zāles, informē EK pārstāvniecībā Latvijā.

Tāpat EK ierosina Padomes ieteikumu pastiprināt rezistences pret antimikrobiālajiem līdzekļiem (AMR) apkarošanu.

EK norāda, ka šīs reformas risināmie uzdevumi ir fundamentāli. ES reģistrētās zāles joprojām pietiekami ātri nesasniedz pacientus un nav vienlīdz pieejamas visās dalībvalstīs. Pastāv būtiskas nepilnības neapmierinātu medicīnisku vajadzību, retu slimību un rezistences pret antimikrobiāliem līdzekļiem (AMR) risināšanā.

Augstas cenas par inovatīvu ārstēšanu un zāļu trūkums joprojām rada nopietnas bažas pacientiem un veselības aprūpes sistēmām. Turklāt, lai nodrošinātu, ka ES joprojām ir pievilcīga vieta ieguldījumiem un pasaules līdere zāļu izstrādē, tai savi noteikumi ir jāpielāgo digitālajai pārveidei un jaunām tehnoloģijām, turklāt samazinot birokrātiju un vienkāršojot procedūras. Visbeidzot, jaunajiem noteikumiem ir jāpievēršas zāļu ražošanas vidiskajai ietekmei saskaņā ar Eiropas zaļā kursa mērķiem.

Šajā pārskatīšanā ir iekļauti jaunas direktīvas un jaunas regulas priekšlikumi, kuros ir pārskatīti un aizstāti spēkā esošie farmācijas tiesību akti, arī tiesību akti par bērnu zālēm un zālēm retu slimību ārstēšanai. Pārskatīšana paredz izveidot zāļu vienoto tirgu, nodrošinot, ka visiem pacientiem visā ES ir savlaicīga un vienlīdzīga piekļuve drošām un efektīvām zālēm par pieņemamu cenu, kā arī uzlabot pieejamību un nodrošināt, ka zāles vienmēr var tikt piegādātas pacientiem neatkarīgi no tā, kur viņi ES dzīvo.

Tāpat pārskatīšana paredz Eiropā joprojām piedāvāt pievilcīgu un inovācijām labvēlīgu zāļu pētniecības, izstrādes un ražošanas satvaru, krasi samazināt administratīvo slogu, būtiski paātrinot procedūras un samazinot zāļu atļauju piešķiršanas termiņus, lai zāles ātrāk nonāktu pie pacientiem, kā arī ar pieeju "Viena veselība" vērsties pret rezistenci pret antimikrobiāliem līdzekļiem (AMR) un zāļu klātbūtni vidē, un padarīt zāles vidiski ilgtspējīgākas.

2020.gada novembrī EK nāca klajā ar Eiropas Zāļu stratēģiju, kuras mērķis ir izveidot nākotnes prasībām atbilstošu un uz pacientu centrētu farmaceitisko vidi, kurā ES nozare var ieviest jauninājumus, plaukt un arī turpmāk būt pasaules līdere.