Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Lietuvas prezidents centīsies panākt ES sankcijas "Rosatom"

© Reuters/Scanpix/Leta

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Eiropadomes sanāksmē šonedēļ centīsies panākt plašākas sankcijas Krievijai un tās kodolenerģijas uzņēmumam "Rosatom", otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta galvenā ārpolitikas padomniece Asta Skaisgirīte.

Nausēda citu Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem uzsvērs, ka "mums ir jāturpina sankciju politika, mēs nedrīkstam ļauties sankciju nogurumam un mēs sagaidām 11.sankciju paketi", Skaisgirīte teica radiostacijai "Žiniu radijas".

Sankcijas pret "Rosatom" augstākajām amatpersonām ir jāvērš saistībā ar riskiem, kas tika radīti Zaporižjas atomelektrostacijā Ukrainā, pamatoja Lietuvas prezidenta padomniece.

"Joprojām ir augsta ranga amatpersonas, kurām nav noteiktas sankcijas, to vidū ir arī "Rosatom" vadītāji, kuri ir atbildīgi par situāciju Zaporižjas [AES] un visiem iespējamiem kodolapdraudējumiem, kam pakļauta šī stacija," viņa paskaidroja,

Eiropadomes sanāksme paredzēta ceturtdien un piektdien.

Polija un Lietuva jau pirms desmitās sankciju paketes pieņemšanas gada sākumā prasīja ES sankcijas vērst pret Krievijas kodolenerģijas sektoru.

Jau vēstīts, ka ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi vairākkārt brīdinājis par bīstamo situāciju saistībā ar Zaporižjas atomelektrostaciju.

2022.gada 4.martā Krievijas karaspēks okupēja Zaporižjas AES, kas ir lielākā atomelektrostacija Eiropā. AES, kas atrodas Ukrainas dienvidaustrumos, joprojām atrodas Krievijas kontrolē.