Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Parlamenta deputāti aicina piemērot nodokli bagātniekiem

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Vairāk nekā 130 Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien aicinājuši piemērot bagātajiem īpašu nodokli, kas līdzinātos tam, ar kādu aplikti starptautiskie uzņēmumi, lai finansētu pāreju uz zaļāku ekonomiku.

Eiropas Savienības (ES) plāns par globāla minimālā ienākuma nodokļa noteikšanu 15% apmērā daudznacionāliem uzņēmumiem stāsies spēkā šogad.

"Mūsu priekšlikums ir vienkāršs - noteikt progresīvu nodokli sevišķi bagātiem cilvēkiem starptautiskā mērogā, lai samazinātu nevienlīdzību, vienlaikus palīdzot finansēt investīcijas, kas nepieciešamas zaļajai un sociālajai pārejai," laikrakstā "Le Monde" skaidroja franču EP deputāti un šīs kampaņas autori Orora Laluka un Gabriels Zukmans.

Jau vairāk nekā 130 EP deputāti ir pauduši atbalstu šai iniciatīvai.

Kampaņas iniciatori apgalvo, ka miljardieris Īlons Masks 2018.gadā, kad viņš tika atzīts par otru bagātāko cilvēku pasaulē, "nemaksāja nevienu centu federālajos nodokļos" un "Francijā, kas pazīstama ar saviem augstajiem nodokļiem, 370 bagātākās ģimenes faktiski tiek apliktas ar nodokļiem tikai aptuveni divu līdz trīs procentu apmērā".

ES plāns par minimālo ienākuma nodokli 15% apmērā daudznacionāliem uzņēmumiem tika izstrādāts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vadībā.

Laluka un Zukmans aicināja EDSO un ANO sākt strādāt pie līdzīga nodokļu bagātajiem cilvēkiem, un aicināja arī ES rīkoties.

Viņi ierosinājuši 1,5% nodokli bagātībai, kas sasniedz 50 miljonus eiro vai ir lielāka, bet norādījuši, ka precīzs līmenis būtu jānosaka kolektīvi un demokrātiski.

Vairums EP deputātu, kas atbalsta šo iniciatīvu, pārstāv zaļos vai kreisās partijas. Ieceri atbalsta arī nevalstiskās organizācijas, tai skaitā "Oxfam", vairāki desmiti ekonomistu un 20 miljonāri.