ES nosaka vienotu globālu minimālo ienākuma nodokli uzņēmumiem

© f64.lv, Nora Krevnera

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien pieņēma plānu par globāla minimālā ienākuma nodokļa 15% apmērā noteikšanu daudznacionāliem uzņēmumiem, dalībvalstu līderiem dodot galīgo piekrišanu pēc mēnešiem ilgām diskusijām.

Apmēram 140 valstu vienošanās par šādu minimālo ienākuma nodokli ir pieņemta ar nodomu izbeigt valstu centienus ar nodokļu samazināšanu piesaistīt pasaules bagātākos uzņēmumus savai teritorijai.

"Šodien Eiropas Savienība ir spērusi svarīgu soli uz nodokļu godījumu un sociālo taisnīgumu," paziņoja ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

"Minimālā nodokļa noteikšana ir atslēga, lai risinātu izaicinājumus, kurus rada globalizēta ekonomika."

Plāns tika izstrādāts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vadībā un to jau bija atbalstījušas ASV un vairākas lielās ES ekonomikas. Tā ieviešanu ES tomēr aizkavēja tas, ka dalībvalstis pauda iebildumus vai izmantoja bloķēšanas taktiku.

Polija vēl šonedēļ bloķēja šī plāna oficiālu pieņemšanu, strīdoties par tādiem ar to nesaistītiem pasākumiem kā sankcijas pret Krieviju.

Ceturtdien ES samitā šādas domstarpības tomēr tika atrisinātas sarunu ceļā, un minimālais uzņēmumu ienākuma nodoklis stāsies spēkā ES nākamā gada beigās.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs sacīja, ka šis "projekts ir tuvs manai sirdij", un Francijas prezidents Emanuels Makrons pavēstīja, ka Francija vairāk nekā četrus gadus virzījusi šo ideju.

Globālais minimālais uzņēmumu ienākuma nodoklis ir tikai viena daļa - Otrais pīlārs - OECD vienošanās sastāvā.

Pirmais pīlārs, kas paredz aplikt ar nodokli uzņēmumus tur, kur tie gūst peļņu, lai novērstu izvairīšanos no nodokļiem, galvenokārt attiecas uz digitālajiem milžiem.

Ir vajadzīga arī starptautiska vienošanās, kas vēl nav galīgi pieņemta.

Svarīgākais