Vairums ES pilsoņu atbalsta Ukrainas un Moldovas paātrinātu uzņemšanu savienībā

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Vairums Eiropas Savienības (ES) pilsoņu uzskata, ka jaunu dalībvalstu uzņemšana blokā jāpaātrina, liecina trešdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar kārtējo Eirobarometra aptauju jaunu dalībvalstu uzņemšanas procesa paātrināšanu atbalsta 58% respondentu.

Jāņem vērā, ka aptauja veikta apstākļos, kad tiek lemts par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai un Moldovai. Tādējādi, visticamāk, atbildot uz šo jautājumu, aptaujātie domājuši tieši šīs valstis, nevis, piemēram, Turciju, ar kuru uzsāktās iestāšanās sarunas jau gadiem faktiski ir iesaldētas.

Vairums ES pilsoņu arī atzinuši, ka Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu drīzumā ietekmēs arī viņu dzīvi, bet daļa atzinusi, ka jau tagad tas atstājis ietekmi uz viņu dzīves līmeni.

Aptuveni 40% aptaujāto izteikušies, ka viņu dzīves līmenis kara rezultātā jau ir pasliktinājies vai pasliktināsies tuvākā gada laikā.

Gandrīz divas trešdaļas respondentu arī atzinuši, ka dalība ES tiem nāk par labu, un tas ir augstākais ES pozitīvais vērtējums kopš 2007.gada.

Veicot kārtējo Eirobarometra aptauju, aprīlī un maijā intervēti aptuveni 27 000 ES pilsoņu.

Politika

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais