Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Aicina veidot īpašu starptautisku tribunālu Krievijas kara noziegumu izmeklēšanai

© Ģirts Ozoliņš / F64

Ceturtdien pieņemtā rezolūcijā Eiropas Parlaments (EP) aicina veidot īpašu starptautisku tribunālu Krievijas kara noziegumu izmeklēšanai, informēja EP pārstāvji Latvijā.

Rezolūcijā Eiropas Savienība (ES) tiek aicināta atbalstīt īpaša starptautiska tribunāla izveidi, lai sodītu par noziegumiem, kas nav Starptautiskās Krimināltiesas jurisdikcijā, un sauktu pie atbildības Krievijas un tās sabiedroto politiskos līderus un militāros komandierus.

EP deputāti arī vēlas, lai ES pēc iespējas ātrāk nodrošinātu visus nepieciešamos cilvēkresursus un budžeta resursus, kā arī administratīvo, izmeklēšanas un loģistikas atbalstu šāda tribunāla izveidei.

Parlamenta deputāti norāda, ka zvērības, par kurām tiek ziņots, tostarp pilsētu neselektīva apšaude, piespiedu deportācijas, aizliegtas munīcijas izmantošana, uzbrukumi civiliedzīvotājiem, kuri cenšas bēgt pa humanitārajiem koridoriem, civiliedzīvotāju nogalināšana, seksuālā vardarbība, ir rupji starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumi, kas var tikt kvalificēti kā kara noziegumi, par kuriem līdz šim neviens nav ticis ne vajāts tiesas ceļā, ne sodīts.

Pieņemtajā rezolūcijā norādīts, ka ES iestādēm un dalībvalstīm ir jāveic visi nepieciešamie pasākumi starptautiskajās tiesās un procesos, lai atbalstītu Krievijas un Baltkrievijas valdošo režīmu kriminālvajāšanu par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci, genocīdu un agresiju. Šīs izmeklēšanas un ar to saistītās kriminālvajāšanas jāattiecina uz visu Krievijas bruņoto spēku personālu un valdības amatpersonām, kas iesaistītas kara noziegumos.

EP deputāti arī uzsver, ka svarīgs ir ātrs darbs, jo joprojām notiekošās karadarbības dēļ pastāv risks, ka kara noziegumu pierādījumi tiks iznīcināti. Parlaments pauž atbalstu Starptautiskās Krimināltiesas prokurora sāktajai izmeklēšanai un ANO Augstās cilvēktiesību komisāres biroja izmeklēšanas komisijas darbam, kā arī neatkarīgu pilsoniskās sabiedrības organizāciju centieniem vākt un saglabāt pierādījumus par kara noziegumiem.

EP deputāti atzinīgi vērtē Lietuvas, Polijas un Ukrainas izveidoto kopējo izmeklēšanas komandu, kuru koordinē ES Krimināltiesiskās sadarbības aģentūra "Eurojust", un kurā piedalīsies Starptautiskās Krimināltiesas Prokuratūra, un mudina arī citas dalībvalstis pievienoties kopējai izmeklēšanas komandai.