Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EK ieteiks dalībvalstīm ieviest gāzes cenu griestus

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Eiropas Komisija (EK) grasās ieteikt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm noteikt cenu griestus gadījumam, ja Krievija pārtrauks dabasgāzes piegādes, liecina aģentūras DPA rīcībā nonākušais dokumenta projekts.

"Viena no iespējām būtu cenu veidošanās ierobežošana šāda postoša scenārija gadījumā, nosakot cenu griestus Eiropas gāzes biržās," teikts dokumentā, ar kuru dalībvalstis varētu tikt iepazīstinātas nākamnedēļ.

Dokumentā arī norādīts, ka šādu pasākumu finansēšana kaut uz neilgu laiku varētu prasīt "ievērojamus" līdzekļus un radītu zināmas problēmas. "Jāgādā par to, lai šāda cenu griestu ieviešana, nemazinātu ES piekļuvi gāzes un LNG (sašķidrinātās gāzes) piegādēm," uzsvēruši dokumenta autori.

Stīvēšanās jautājumā par pagaidu cenu griestu noteikšanu bija vērojama jau ES samitā martā. Galu galā Spānijai un Portugālei tika piešķirtas izņēmumtiesības uz šādu "Ibērijas" cenu griestu ieviešanu.

Tikmēr tādas valstis kā Vācija un Nīderlande joprojām iebilst pret plašāku iejaukšanos brīvajā tirgū.

Vācijas Ekonomikas ministrija sestdien atteikusies komentēt vēl nepubliskotus EK dokumentus.

Tomēr ir skaidrs, ka cenu veidošanās gan ekonomikas, gan galapatērētāju līmenī ir rūpīgi jāanalizē un jāuzrauga Eiropas mērogā, atzinusi ministrija.