Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Komisija prezentēs jaunāko sankciju paketi pret Krieviju

© Ģirts Ozoliņš / F64

Eiropas Komisija (EK) līdz trešdienai prezentēs jaunāko sankciju paketi pret Krieviju, kas varētu ietvert arī naftas embargo, Vācijas ziņu aģentūrai DPA apstiprinājušas Eiropas Savienības (ES) amatpersonas Briselē.

Sestā sankciju pakete varētu ietvert arī naftas embargo, kā arī plašākas sankcijas pret Krievijas fiziskām un juridiskām personām.

Gaidāms, ka sankciju sarakstam tiks pievienota Krievijā lielākā banka "Sberbank", DPA teikusi kāda ES amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Jaunās sankcijas varētu nozīmēt arī ierobežojumus sadarbībai ar Krieviju civilās kodolenerģētikas jomā. Piemēram, vēl līdz nesenam laikam Slovākija iepirka kodoldegvielas elementus no Krievijas.

Pagaidām nav skaidrības, ar kādiem nosacījumiem naftas importa aizliegumam varētu piekrist tādas valstis kā Ungārija, kas ir ļoti atkarīgas no Krievijas naftas piegādēm.

ES dalībvalstis kā iespējamās alternatīvas izskata izņēmumus aizliegumam vai ilgu pārejas periodu līdz šī gada beigām vai nākamā gada sākumam.

Jau vēstīts, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ES Krievijai ir piemērojusi piecas sankciju kārtas. Tostarp apjomīgākās sankcijas skar finanšu sektoru. Ir iesaldēti Krievijas centrālās bankas aktīvi ārvalstīs, no starptautiskās SWIFT norēķinu sistēmas ir atslēgta virkne Krievijas banku. Tirdzniecībā Krievijai un Baltkrievijai kopā ar citām pasaules valstīm ir atcelts vislielākās labvēlības režīms, aizliegts dažādu preču imports un eksports. Transportā ES gaisa telpa ir slēgta Krievijas aviokompānijām, Krievijas transporta uzņēmumiem aizliegts veikt pārvadājumus uz ES, ostās nedrīkst ienākt Krievijas kuģi. Sankcijas ir attiecinātas uz virkni Krievijas amatpersonu un uzņēmēju, kas ir atbalstījuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu. Virkne no šīm sankcijām ir attiecināta arī uz Baltkrieviju.

Tomēr enerģētikā ES pašlaik ir noteikusi embargo tikai Krievijas ogļu importam, bet nafta un gāze tiek piegādāta, jo no tām lielā mērā ir atkarīga ES energosistēma.