Eiropas Savienība steidzamā kārtā apspriež jaunu sankciju piemērošanu Maskavai

© Ģirts Ozoliņš / F64

Pēc Krievijas karspēka pastrādātajām zvērībām īslaicīgi okupētajās Ukrainas teritorijās Eiropas Savienība (ES) steidzamā kārtā apspriež jaunu sankciju piemērošanu Maskavai.

ES steidzamā kārtā virzīs uz priekšu jaunu sankciju apstiprināšanu, paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Taču Vācija brīdinājusi, ka atteikšanās no Krievijas dabasgāzes pašreiz vēl nav iespējama, lai gan vairākas ES valstis uzstāj, ka tas ir nepieciešams solis, lai izdarītu spiedienu uz Krieviju.

"Mums ir jāsarauj visas ekonomiskās attiecības ar Krieviju, bet pašreiz nav iespējams nogriezt gāzes piegādes. Mums vajadzīgs laiks," paziņojis Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners, ierodoties Luksemburgā uz tikšanos ar eirozonas valstu kolēģiem.

Kāda ES amatpersona ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka šonedēļ tiks apspriesta jauna sankciju pakete. ES valstu ārlietu ministri pēc tam varēs to caurskatīt NATO sanāksmes starplaikos trešdien un ceturtdien vai kārtējā sanāksmē nākamās nedēļas sākumā.

Borela paziņojumā teikts, ka ES visstigrākajā veidā nosoda zvērības, kas notikušas Krievijas karaspēka okupētajās Ukrainas pilsētās, arī Bučā, kur uz ielām tika atrasti līķi sasietām rokām.

Borels norādīja, ka Krievijas varasiestādes ir atbildīgas par šīm zvērībām.

Paziņojumā uzsvērts, ka ES palīdz Ukrainas prokuroriem, kuri koncentrējušies uz kara noziegumu pierādījumu vākšanu un saglabāšanu, un atbalsta izmeklēšanas, ko sākusi Starptautiskā Krimināltiesa un ANO cilvēktiesību komisāre.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena atsevišķā paziņojumā atklāja, ka runājusi pa telefonu ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski par "briesmīgajām slepkavībām, kas atklātas Bučā un citos apgabalos, ko nesen pametis Krievijas karaspēks".

Leiena norādīja, ka ES ir izveidojusi kopīgu izmeklēšanas komandu ar Ukrainu, lai vāktu pierādījumus par krievu pastrādātajiem kara noziegumiem.

"ES ir gatava pastiprināt šos centienus, nosūtot izmeklēšanas grupas uz turieni, lai atbalstītu Ukrainas prokuratūras dienestus. "Eurojust" un "Eiropols" ir gatavi palīdzēt," paziņoja Leiena, runājot par ES krimināltiesiskās sadarbības aģentūru un ES tiesībaizsardzības aģentūru.

Svarīgākais