Septiņas Eiropas Savienības valstis aicina savus pilsoņus nedoties karot uz Ukrainu

© AFP/Scanpix/Leta

Septiņas Eiropas Savienības (ES) valstis pirmdien aicināja savus pilsoņus atturēties no iesaistīšanās Ukrainas militārajā pretestībā pret iebrukušo Krievijas karaspēku.

Šādu aicinājumu izteica Beļģijas, Francijas, Itālijas, Luksemburgas, Nīderlandes, Spānijas un Vācijas tieslietu ministri. Šīs valstis ir arī NATO dalībvalstis.

Šie ministri "ir vienprātīgi atrunājuši eiropiešus no pievienošanās" brīvprātīgajiem karotājiem, kas dodas uz karu Ukrainā, teikts paziņojumā, kas tika publicēts pēc viņu tikšanās Briselē.

Pēc tam, kad 24.februārī sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atklāti aicināja ārzemniekus doties palīgā viņa valstij, iesaistoties "Starptautiskajā leģionā", kas karos ukraiņu pusē.

Ukraina 6.martā paziņoja, ka šim aicinājumam atsaukušies aptuveni 20 000 cilvēku.

"Mēs acīmredzami atrunājam cilvēkus no ceļošanas uz kara zonu," sacīja Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns pēc sarunām ar saviem kolēģiem Briselē.

"Cik man zināms, no Francijas [karot Ukrainā] ir devušies ļoti maz cilvēku, kuru došanos turp var apstiprināt (..) gandrīz neviens," sacīja Darmanēns, kura valsts pašlaik prezidē ES.

Politika

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.