Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Parlamenta deputāti prasīs stingrāk aizsargāt ES līdzekļus pret oligarhiem

© pexels.com

Eiropas Parlamenta deputāti prasīs stingrāk aizsargāt Eiropas Savienības (ES) līdzekļus pret oligarhiem, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka pārskata sistēmas sadrumstalotības un ES dalībvalstu nesadarbošanās dēļ ES ir ierobežotas iespējas novērst ES līdzekļi nonākšanu oligarhu kabatās.

Rezolūcijas projektā, par kuru EP balsos šodien, EP deputāti brīdina par vēl nepieredzēti plašā apjoma oligarhisko struktūru darbību dažās ES dalībvalstīs - tajās iesaistījušies arī valdību locekļi un augsta līmeņa politiķi.

Piemēram, Ungārijā, saskaņā ar vairākiem avotiem, premjers Viktors Orbāns "centralizē un pārdala bagātību savā iekšējā lokā, izmantojot lauksaimniecības subsīdijas".

Savukārt Čehijā saskaņā ar "Pandoras dokumentiem" bijušais premjerministrs Andrejs Babišs izmantojis ārzonas finansējumu, lai iegādātos nekustamo īpašumu Francijā, tajā pat laikā piedaloties lēmumu pieņemšanā Eiropadomē.

Bez Ungārijas un Čehijas rezolūcijas projektā ir minēta arī "ļoti problemātiskā" nevienlīdzīgā ES lauksaimniecības līdzekļu piešķiršana Bulgārijā, Slovākijā un Rumānijā, kā arī publiskā iepirkuma procedūru nepilnības Polijā, Grieķijā, Portugālē, Kiprā un Lietuvā.