ES dalībvalstis varēs saņemt atbalstu Ukrainas bēgļu vajadzību nodrošināšanai un enerģētiskās neatkarības stiprināšanai

© Ģirts Ozoliņš / F64

Eiropas Komisija (EK) aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis iesniegt pieprasījumus tehniskajam atbalstam Ukrainas bēgļu vajadzību nodrošināšanai un enerģētiskās neatkarības stiprināšanai, informēja EK pārstāvniecības Latvijā Komunikācijas ģenerāldirektorātā.

Lai atbalstītu dalībvalstis, kas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā uzņem bēgļus no Ukrainas un pakāpeniski izbeidz atkarību no Krievijas izcelsmes degizrakteņiem, EK ir izsludinājusi īpašu uzaicinājumu iesniegt pieprasījumus saskaņā ar tehniskā atbalsta instrumentu (TAI).

Atsaucoties uz šo uzaicinājumu, dalībvalstis var nekavējoties nosūtīt EK pieprasījumus sniegt tehnisko atbalstu vairākiem mērķiem, piemēram, institucionālo un darbības spēju veidošanai, uzņemot cilvēkus, kuri bēg no kara Ukrainā. Tas ietver palīdzību valstu iestādēm pagaidu aizsardzības mehānisma satvarā pārkārtot un paātrināt piekļuvi tādiem vitāli svarīgiem aspektiem kā mājoklis, izglītība, veselības aprūpe un darbs. Dalībvalstis šā īpašā atbalsta pieprasījumu var sūtīt EK līdz 8.aprīlim.

Tāpat atbalsts paredzēts Ukrainas bēgļu sociālās un ekonomiskās integrācijas uzlabošanai. Piemēram, lai gādātu par piekļuvi darba tirgum, EK sniegs dalībvalstīm atbalstu standartizēta bēgļu akadēmiskās kvalifikācijas atzīšanas mehānisma izveidei. Dalībvalstis šā īpašā atbalsta pieprasījumu var sūtīt EK līdz 8.aprīlim.

Atbalsts paredzēts arī tam, lai pēc iespējas labāk izmantotu pieejamos ES līdzekļus ģimeņu vai nepavadītu bērnu izmitināšanas nodrošināšanai. Dalībvalstis šā īpašā atbalsta pieprasījumu var sūtīt EK līdz 8.aprīlim.

Plānots arī atbalsts, lai pakāpeniski izbeigtu ES dalībvalstu atkarību no Krievijas izcelsmes degizrakteņiem. Tas ietver reformu un investīciju apzināšanu valsts, reģionālā un pārrobežu līmenī saskaņā ar EK plānu "REPowerEU".Tas atbalstīs energoapgādes dažādošanu, paātrinās pāreju uz atjaunīgo enerģiju un uzlabos energoefektivitāti. Dalībvalstis šā īpašā atbalsta pieprasījumu var sūtīt EK līdz 24.martam.

Dalībvalstis šā īpašā atbalsta pieprasījumu var sūtīt EK ar koordinējošās iestādes starpniecību. EK atbalstu sniegs pēc pieprasījuma apstiprināšanas.

TAI ir galvenais instruments, ar kuru EK pēc valsts iestāžu pieprasījuma sniedz tehnisko atbalstu reformām ES. Tas ir daļa no daudzgadu finanšu shēmas 2021. līdz 2027.gadam un Eiropas atveseļošanas plāna. Šis instruments balstās uz panākumiem, ko guvusi tā priekšgājēja - Strukturālo reformu atbalsta programma, kurā kopš 2017.gada īstenots vairāk nekā 1400 tehniskā atbalsta projektu visās dalībvalstīs.

Komisija 2022.gada 9.martā TAI 2022.gada kārtā apstiprināja 225 jaunus projektus, kas dalībvalstīm palīdzēs sagatavot, plānot un īstenot reformas, kuru rezultāts būs mūsdienīga un noturīga publiskā pārvalde, ilgtspējīga izaugsmes stratēģija un noturīga tautsaimniecība. Daudzi atbalsta projekti palīdz īstenot nacionālos atveseļošanas un noturības plānus.