Bloomberg: Kuras ES dalībvalstis iebilst pret kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai?

© Ģirts Ozoliņš / F64

Vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis iebilst pret to, lai šonedēļ piešķirtu Ukrainai bloka kandidātvalsts statusu, atsaucoties uz ES diplomātiem, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg".

Vācija, Nīderlande un vairākas citas valstis vēlas, lai pirms politisku lēmumu pieņemšanas Eiropas Komisija (EK) paustu savu viedokli par Ukrainas gatavību iestāšanās procesam, liecina "Bloomberg" rīcībā esošā informācija.

Kāds diplomāts, kurš vēlējies palikt anonīms, atklājis, ka šīs valstis šobrīd vēlas koncentrēties uz praktiskas palīdzības sniegšanu Ukrainai un kara izbeigšanu, nevis uz to, lai sāktu vismaz desmit gadus ilgo uzņemšanas procedūru.

Savukārt valstis, kuras atbalsta ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, uzstāj, ka simboliski liela nozīme būtu ES līderu atbalstam Ukrainas lūgumam uzņemt to blokā, lai arī pats iestāšanās process varētu būt ilgs un sarežģīts.

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels ir paziņojis, ka Ukrainas lūgumu uzņemt to ES bloka dalībvalstis apspriedīs tuvāko dienu laikā.

1.martā ES oficiāli sāka izskatīt Ukrainas lūgumu uzņemt to ES.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 28.februārī parakstīja lūgumu par Ukrainas uzņemšanu ES.

Pēc tam Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas prezidenti atklātā vēstulē uzstāja nekavējoties piešķirt Ukrainai ES kandidātvalsts statusu un atvērt sarunas.

Patlaban ES-Ukrainas attiecības nosaka ES un Ukrainas asociācijas līgums, kas tika parakstīts 2014.gada 27.jūnijā. Līgumā minēts, ka "ES atzinīgi vērtē Ukrainas centienus integrēties Eiropā un tās izvēli par labu Eiropai, tostarp apņemšanos izveidot patiesu un ilgtspējīgu demokrātiju un tirgus ekonomiku".

"Ukrainas un ES politiskās saiknes un ekonomiskā integrācija būs atkarīga no šā nolīguma īstenošanas gaitas, kā arī no tā, kā Ukraina spēs nodrošināt kopīgo vērtību ievērošanu un konverģenci ar ES politikas, ekonomikas un tiesību jomā," nosaka pašreizējais līgums.

ES un Ukrainas asociācijas līgums tika apstiprināts ES Padomē 2017.gada 11.jūlijā un tas stājās spēkā 2017.gada 1.septembrī.

Svarīgākais