Vairākās ES valstīs sākta 5-11 gadus vecu bērnu vakcinācija pret Covid-19

© AFP/Scanpix/Leta

Grieķijā, Itālijā, Spānijā un Ungārijā trešdien sākta piecu līdz 11 gadus vecu bērnu potēšana pret Covid-19 ar vakcīnu, ko izstrādājuši uzņēmumi "Pfizer" un "BioNTech".

Atēnu bērnu slimnīcā pirmās Covid-19 vakcīnas bērniem tika ievadītas pāris stundas pēc varasietsāžu paziņojuma, ka Grieķijā no Covid-19 miruši 130 cilvēki, kas ir lielākais vienas diennakts upuru skaits kopš pandēmijas sākuma.

Grieķijā vecāki Covid-19 vakcīnām jau pieteikuši vairāk nekā 30 000 bērnu, kas jaunāki par 12 gadiem. Par šādu soli izšķīrusies arī Grieķijas izglītības ministre Niki Kerameusa.

"Es neslēpšu faktu, ka personīgi pēc apspriešanās ar ārstiem un zinātnisko datu saņemšanas mūsu ģimene nolēma vakcinēt mūsu dēlu, kas ir piecus ar pusi gadus vecs," sacīja ministre.

Divus mēnešus ilgušais vīrusa izplatības pieaugums Eiropā decembra sākumā nedaudz mazinājās, taču omikrona varianta parādīšanās ir vairojusi nenoteiktību, lai gan zinātnieki nav pārliecināti, cik tas ir bīstams.

Eiropas Slimību kontroles un profilakses centrs (ECDC) sagaida, ka omikrona paveids nākamo pāris mēnešu laikā sāks dominēt Eiropas Savienības (ES) valstīs. Centrs ieteica valdībām apsvērt ierobežojumus ceļošanai un veicināt vakcinēšanos.

Svarīgākais