Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EK ierosināja uz sešiem mēnešiem ierobežot patvēruma lūdzēju tiesības Baltkrievijas robežvalstīs

© facebook.com

Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosināja uz sešiem mēnešiem ierobežot patvēruma lūdzēju tiesības Baltkrievijas robežvalstīs, kas ļaus Latvijai, Lietuvai un Polijai ilgāk izskatīt patvēruma lūgumus un vieglāk deportēt atraidītos cilvēkus.

"Mēs esam ģimene. Un kad vienam no mums tiek uzbrukts, pārējie no mums ir līdzās viņam. Un šis ir vēstījums, kuru mēs vēlamies parādīt ar šo paketi," paziņoja EK viceprezidents Margaritis Shins.

Pēc viņa teiktā, bloks ir "ugunsdzēsības" režīmā, lai tiktu galā ar Baltkrievijas režīma radītajiem hibrīddraudiem.

Saskaņā ar EK datiem, šogad ES no Baltkrievijas ieradušies teju 8000 migrantu - 4285 Lietuvā, 3255 Polijā un 426 Latvijā. Vairums no tiem ir no Irākas, Sīrijas un Jemenas.

EK iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone norādīja, ka situācija deeskalējas un ES izdarītais spiediens liek tādām migrantu izcelsmes valstīm kā Irākai apturēt lidojumus uz Baltkrieviju un uzņemt atpakaļ tūkstošiem cilvēku, kas jau ir Baltkrievijā.

Ierosinājums ļaus varasiestādēm ilgāk reģistrēt patvēruma pieteikumus, kas ļaus patvēruma lūdzējus ilgāk turēt aizturēšanas centros.

Ierosinājums no desmit dienām līdz četrām nedēļām pagarina termiņu, kādā Latvijai, Lietuvai un Polijai jāreģistrē jaunie patvēruma lūgumi.

Tāpat līdz četriem mēnešiem pagarināts viss patvēruma lūgumu izskatīšanas process, ieskaitot apelāciju.

Turklāt EK vēlas atļaut vienkāršāku un ātrāku atraidīto patvēruma meklētāju deportāciju.

EK priekšlikumi jāapstiprina bloka dalībvalstīm, bet ar Eiropas Parlamentu notiks konsultācijas, jo tam nav tiesību tos bloķēt.