Eiropas Savienība plāno ieviest vienotu standartu elektronisko ierīču lādētājiem

© Reinis Hofmanis / F64

Saeimas Eiropas lietu komisija atbalsta pieeju, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jāvienojas par elektronisko ierīču vienotu lādētāju, informēja parlamenta Preses dienestā.

Komisija šodien apstiprināja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto nacionālo pozīciju Eiropas Komisijas priekšlikumam Radioiekārtu direktīvā noteikt vienotu standartu visiem viedtālruņiem, planšetdatoriem, kamerām, austiņām, portatīvajiem skaļruņiem un pārnēsājamām videospēļu konsolēm.

Priekšlikuma mērķis ir novērst tirgus sadrumstalotību uzlādes saskaņu un uzlādes sakaru protokolu jomā, kā arī uzlabot patērētāju ērtības un samazināt elektroniskos atkritumus, deputātus sēdē informēja SM pārstāvji. Tāpat priekšlikumā ierosināts lādētājus pārdot atsevišķi no elektroniskajām ierīcēm.

Komisijas deputāti atzinīgi vērtē priekšlikumu paredzēt vienotu tehnisko specifikāciju ieviešanu dažādu ražotāju mobilo telefonu lādētājiem un uzlādes ligzdām, informēja Saeimā.

"Domājot gan par ES apņemšanos virzīties uz zaļāku un ilgtspējīgāku nākotni, gan par katra patērētāja interesēm, ir pienācis laiks vienoties par vienotu lādētāju elektroniskajām ierīcēm," pauda komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP).

Politiķe norāda, ka šāds solis vienlaikus arī ļautu būtiski mazināt elektronisko atkritumu daudzumu, jo līdz ar katru jaunu ierīci, piemēram, telefonu vai planšetdatoru, nebūtu vairs jāiegādājas jauns tās lādētājs.

SM norāda, ka 2020.gada beigās Latvijā kopējais mobilo sakaru pieslēgumu skaits sasniedza teju trīs miljonus. Mobilo sakaru pieslēgumu skaits ar katru gadu palielinās, tāpēc pieaug arī izmantoto iekārtu skaits.

Pašlaik Latvijā nav spēkā esošs regulējums, kas noteiktu mobilo tālruņu vai līdzvērtīgu iekārtu uzlādes attiecīgos nosacījumus.

Politika

Tallinā bāzētā Harju apriņķa tiesa pirmdien apsūdzībās par krāpniecību piesprieda viena gada un deviņu mēnešu nosacītu cietumsodu ar divu gadu pārbaudes laiku parlamenta deputātei Kertai Kingo no opozīcijā esošās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE).

Svarīgākais