Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Savienība izdevusi vairāk nekā 591 miljonu digitālo Covid-19 sertifikātu

© daugavpils.lv

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir izdevušas vairāk nekā 591 miljonu ES digitālo Covid-19 sertifikātu, informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Otrdien EK pieņēma ziņojumu par ES digitālo Covid-19 sertifikātu un tā īstenošanu ES. Ziņojums liecina, ka ES sertifikāts ir būtisks elements Eiropas reakcijā uz Covid-19 pandēmiju, jo ir ģenerēts vairāk nekā 591 miljons sertifikātu.

EK atzīmēja, ka Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcināciju, testēšanu vai pārslimošanu, atvieglo drošu ceļošanu iedzīvotājiem, un tas ir bijis arī galvenais elements smagi skartās Eiropas tūrisma nozares atbalstam. ES digitālajam Covid-19 sertifikātam ir panākumi visā pasaulē: tādējādi ir noteikts globāls standarts, un tā pašlaik ir vienīgā sistēma, kas darbojas starptautiskā mērogā. Sistēmā ir savienotas 43 valstis četros kontinentos, un nākamajās nedēļās un mēnešos pievienosies vēl jaunas valstis.

Pēc EK paustā, no ES Digitālā Covid-19 sertifikāta, kurš sāka darboties tieši laikā pirms vasaras ceļojumu kulminācijas, daudz ieguva gaisa transporta nozare. Starptautiskā lidostu padome ziņojusi, ka 2021.gada jūlijā kopējais pasažieru apjoms vairāk nekā dubultojies salīdzinājumā ar 2020.gada jūliju.

Savukārt saskaņā ar "Eirobarometra" aptauju aptuveni divas trešdaļas jeb 65% respondentu piekrita, ka ES digitālais Covid-19 sertifikāts ir drošākais līdzeklis brīvai ceļošanai Eiropā Covid-19 pandēmijas laikā. 20 ES dalībvalstis ES digitālo Covid-19 sertifikātu izmanto arī vietējiem mērķiem, piemēram, lai piekļūtu lieliem pasākumiem un restorāniem, kinoteātriem un muzejiem, pamatojoties uz papildu normām valsts tiesību aktos.

EK paredzējusi turpinās cieši uzraudzīt vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātu derīgumu, kā arī antivielu un ātro antigēna testu izmantošanu pārslimošanas sertifikātiem un pārskatīs iespējas, tiklīdz būs saņemti jauni zinātniskie norādījumi. Savukārt "E-veselības" tīklā turpināsies tehniskais darbs, lai uzlabotu ES digitālo Covid-19 sertifikātu sistēmas funkcionalitātes.

Plānots, ka līdz 2022.gada 31.martam EK iesniegs vēl vienu ziņojumu par regulas piemērošanu.

  • Publicēta: