Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Polijas premjers apsūdz ES šantāžā

© AP/Scanpix/Leta

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis otrdien apsūdzēja Eiropas Savienību (ES) šantāžā, valdības vadītājam Eiropas Parlamentā (EP) izraisoties viedokļu sadursmei ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu jautājumā par Polijas atteikšanos ievērot atsevišķas ES tiesību normas.

Strīds vēlreiz licis pievērst uzmanību šī jautājuma nopietnībai, par kuru gan Brisele, gan Varšava norāda, ka tas apdraud 27 valstu bloka saliedētību.

Leiena, kas runāja pirms Moravecka, norādīja, ka EK rīkosies, lai iegrožotu Poliju.

"Mēs nevaram pieļaut un mēs nepieļausim, ka mūsu kopīgās vērtības tiek pakļautas riskam," viņa sacīja, minot, ka tiek apsvērtas tiesiskas, finansiālas un politiskas alternatīvas.

Moraveckis atbildēja, sakot, ka "ir nepieļaujami runāt par finansiāliem sodiem. Es neļaušu ES politiķiem šantažēt Poliju".

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Polijas Konstitucionālais tribunāls atzina, ka valsts konstitūcija ir pārāka par ES tiesību normām.

Šo tiesa spriedumu ļoti asi kritizējuši Vācijas un Francijas līderi, kamēr Ungārija paudusi Varšavai atbalstu.

Daļa ekspertu apgalvo, ka tas varētu būt pirmais solis Polijas aiziešanai no ES, lai gan Varšava atkārtoti uzsvērusi, ka nevēlas un neplāno izstāties no bloka.