Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Parlamentam bažas par ziņu mediju stāvokli Eiropā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Gints Ivuškāns/F64

Eiropas Parlaments (EP) varētu paust nopietnas bažas par ziņu mediju stāvokli Eiropā, ņemot vērā reklāmas ieņēmumu zaudējumus, preses brīvības problēmas un globālo tiešsaistes platformu ietekmi, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP topošās rezolūcijas autori uzsver, ka Eiropas Savienībā (ES) plašsaziņas līdzekļu nozarei, jo īpaši vietēja un reģionāla mēroga ziņu organizācijām un masu medijiem, kas darbojas mazākos tirgos, ir steidzami vajadzīgs ES un dalībvalstu atbalsts, lai atveseļotos no Covid-19 pandēmijas un īstenotu pāreju uz digitālajam laikmetam atbilstošiem darbības un peļņas gūšanas modeļiem.

Nobažījušies par dažās dalībvalstīs notiekošo valdību īstenoto plašsaziņas līdzekļu pārņemšanu, EP deputāti prasa steidzami rīkoties, lai atbalstītu preses brīvību, aizsargātu žurnālistus un plašsaziņas līdzekļu neatkarīgu pastāvēšanu.

Rezolūcijas projektā, kuru EP deputāti apspriedīs 18.oktobrī un par kuru balsos 19.oktobrī, EP deputāti uzsver globālo sociālo tīklu un straumēšanas pakalpojumu "graujošo ietekmi", kas mazina ieņēmumus ES plašsaziņas līdzekļiem un audiovizuālajai nozarei.

Pandēmijas laikā ES audiovizuālā nozare cieta no smagus zaudējumus - kinoteātru un izplatītāju ieņēmumi 2020.gadā samazinājās par gandrīz 70%, kopā sasniedzot 4 miljardus eiro, savukārt filmu ražošanas aktivitāte kritās par 30%.