Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES uzsāk operāciju Covid-19 krīzes tēriņu pārbaudei

© Agencja Gazeta via REUTERS/Scanpix/Leta

Četras Eiropas Savienības (ES) aģentūras un 19 dalībvalstis piektdien uzsāka operāciju, lai pārbaudītu 800 miljardu eiro lielās pandēmijas krīzes ekonomikas stimulēšanas programmas līdzekļu izlietojumu nākamo sešu gadu laikā.

Operāciju "Sentinel" koordinēs Eiropols, ES tieslietu aģentūra "Eurojust", nule izveidotā Eiropas Prokuratūra (EPPO) un Eiropas Birojs krāpšanas apkarošanai (OLAF), kā arī dalībvalstu valdības.

Ņemot vērā pēdējā laika pieredzi, nākas pieļaut, ka ES tēriņi tuvāko gadu laikā "piesaistīs noziedzīgos grupējumus, kas ir aktīvi ES un aiz tās robežām", preses paziņojumā norādīja Eiropols.

OLAF ģenerāldirektors Ville Itele atsevišķā paziņojumā pauda, ka "visu iesaistīto partneru kolektīvie pūliņi nodrošinās ES nodokļu maksātāju naudas aizsardzību".

Programma pamatā tiek finansēta no ES parāda, kas ir jāatdod līdz 2058.gadam.

27 ES valstīm ir jāiesniedz detalizēti tēriņu plāni apstiprināšanai Eiropas Komisija (EK) un citām dalībvalstīm. Tikai Nīderlande plānu vēl nav iesniegusi.

19 nacionālie plāni jau ir pilnībā apstiprināti, un 17 valstis ir saņēmušas pirmos maksājumus, piektdien sacīja EK pārstāve sakariem ar presi Vērle Neitsa.