Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES atkārtoti pagarina ekonomiskās sankcijas pret Krieviju

© AFP/Scanpix/Leta

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien apstiprinājuši ekonomisko sankciju, kas Krievijai tika noteiktas 2014.gadā pēc agresijas Ukrainā, pagarināšanu par pusgadu.

Par sankcijas pagarināšanu par sešiem mēnešiem līdz janvāra beigām ES dalībvalstu vēstnieki vienojās 30.jūnijā.

Sankcijas, kuras regulāri tiek pagarinātas par pusgadu, vērstas pret Krievijas finanšu, enerģētikas un aizsardzības nozarēm. To mīkstināšana vai atcelšana ir piesaistīta tā dēvēto Minskas miera vienošanos izpildei.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Ārlietu ministrijā aģentūru LETA informēja, ka ES ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, proti, finanšu, enerģētikas, aizsardzības nozarē un divējāda lietojuma preču jomā, ir viens no ES ierobežojošajiem pasākumiem, kas vērsti pret to saistībā ar Krievijas rīcību situācijas destabilizēšanā Ukrainā.

Ministrijā skaidroja, ka šis sankciju režīms tika ieviests 2014.gada jūlijā un reizi pusgadā, veicot situācijas izvērtējumu, tas līdz šim ir ticis pagarināts.

Ekonomisko sankciju atcelšanas priekšnoteikums ir Minskas vienošanās pilnīga izpilde, un tā kā šajā jautājumā nav nepieciešamā progresa, Padome atkārtoti lēmusi par sankciju tālāku pagarināšanu.