Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

"Šis likums ir apkaunojums"; Leiena brīdina Ungāriju labot LGBTI diskriminējošo likumu

© AFP/Scanpix/Leta

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien brīdinājusi Ungāriju mainīt situāciju ar pretrunīgi vērtēto likumu, kurā Brisele saskata LGBTI (lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu) tiesību ierobežošanu, vai rēķināties ar tiesiskām sekām.

Jaunais Ungārijas likums stāsies spēkā ceturtdien.

"Šis likums ir apkaunojums. (..) Tas ir pretrunā Eiropas Savienības vērtībām," Eiropas Parlamenta (EP) sēdē Strasbūrā sacīja Leiena.

"Ja Ungārija neizlabos situāciju, komisija izmantos savas pilnvaras, kas tai ir kā līgumu sargātājai," sacīja Leiena.

Runa ir par likumu cīņai ar pedofiliju, kas sākotnēji bija domāts sodu pastiprināšanai par noziegumiem pret bērniem. Taču likumprojekta gala versija satur labojumus, kas, kā apgalvo kritiķi, apvieno pedofiliju ar homoseksualitāti un uzspiež kauna zīmi LGBTI kopienai un viņu atbalstītājiem.

"Eiropa nekad neatļaus uzspiest kauna zīmi daļai mūsu sabiedrības," uzsvēra Leiena.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi pagājušajā mēnesī samitā nosodīja Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu un, domājams, ka jebkurai Leienas uzsāktai procedūrai būs vairuma ES dalībvalstu atbalsts.

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels atzina, ka šādas asas diskusijas nav ierasta prakse ES samitiem.

"Mūsu saruna bija nepieciešama, smaga un reizēm emocionāla," sacīja Mišels, norādot, ka LGBTI tiesības nav mazsvarīgs jautājums.

EK, domājams, plāno sākt pret Ungāriju procedūru par ES tiesību pārkāpumu, kas var novest pie Ungārijas sūdzēšanas tiesā un sodanaudu piemērošanas.

Vairums EP deputātu atbalstīja Leienas skarbos izteikumus par Orbānu un draudus ar procedūru, bet galēji labējie deputāti pauda atbalstu Ungārijas valdībai un jaunajam likumam.