Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Pētījums: Ekonomikas atveseļošanas plānos pašvaldību idejas nav ņemtas vērā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Vietējās un reģionālās pašvaldības tikušas nepietiekami iesaistītas nacionālo ekonomikas atveseļošanas un noturības plānu sagatavošanā un īstenošanā, secināts Eiropas Reģionu komitejas pētījumā, ar kuru iepazinās Reģionu komitejas Ekonomikas politikas komisijas sēdes dalībnieki.

Komisijas locekļi pauda nopietnas bažas, ka neadekvātā uzmanība atšķirībām starp teritorijām attīstības ziņā un nepietiekamā koordinācija ar kohēzijas politikas mērķiem rada fondu pārklāšanās risku.

Pētījumā, kurā tika analizēti astoņi nacionālie ekonomikas atveseļošanas un noturības plāni, kas Eiropas Komisijai bija iesniegti līdz maija beigām, konstatēts, ka nacionālie atveseļošanas plāni paredz ļoti ierobežotas iespējas reģionu līdzdalībai demokrātiskā ceļā.

Ar vairākumu ieinteresēto pušu reģionālajā un vietējā līmenī konsultācijas notikušas tikai formāli vai vienpusēji, un to galvenais uzdevums būs tikai investīciju politikas administratīvā īstenošana, bet to idejas reti iekļautas plānos.

Tāpēc būtu pozitīvi vērtējama lielākas politiskās ietekmes piešķiršanai pilsētām un reģioniem attiecībā uz investīciju politikas īstenošanu, jo nepietiekama vietējo un reģionālo pašvaldību iesaiste varētu mazināt nacionālo ekonomikas atveseļošanas un noturības plānu efektivitāti, secināts pētījumā.

Komisijas locekļi pauda nožēlu, ka nacionālajos ekonomikas atveseļošanas un noturības plānos paredzētajās investīcijās nav ņemta vērā potenciālā sinerģija starp Atveseļošanas un noturības mehānismu un un Eiropas Savienības kohēzijas fondiem, jo pārklāšanās starp abiem finanšu instrumentiem varētu mazināt kohēzijas politikas efektivitāti.

Eiropas Reģionu komiteja ir Eiropas Savienības padomdevēja struktūra, kurā darbojas vēlēti reģionālo un vietējo pašvaldību pārstāvji no 27 ES dalībvalstīm. Reģionu komitejā tie pauž viedokli par ES tiesību aktiem, kuri tieši ietekmē vietējās un reģionālās pašvaldības.