Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES vienojas par sankcijām pret Baltkrievijas svarīgākajām nozarēm [papildināts]

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien vienojušies par sankcijām pret Baltkrievijas tautsaimniecības svarīgākajām nozarēm, blokam cenšoties pastiprināt spiedienu uz Aleksandra Lukašenko autoritāro režīmu pēc lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas, vēsta diplomāti.

Sankcijas, kuras paredzēts oficiāli apstiprināt tuvāko dienu laikā, vērstas pret nozarēm, kas Lukašenko režīmam nodrošina lielākos ienākumus, - potaša eksportu, naftas pārstrādi, tabakas industriju un finanšu sektoru, aģentūrai AFP pavēstījuši Eiropas diplomāti.

Paredzēts pastiprināt arī jau iepriekš pret Minsku vērsto ieroču embargo, kā arī aizliegt pārdot Baltkrievijai izsekošanas aprīkojumu.

Ministri arī oficiāli apstiprinājuši vēl 78 baltkrievu amatpersonu un septiņu organizāciju iekļaušanu "melnajā sarakstā". Šo personu vārdus vēlāk pirmdien paredzēts publicēt ES oficiālajā žurnālā.

Augstākais ES pārstāvi ārlietās un drošības jautājumos Žuzeps Borels iepriekš izteicies, ka sektorālās sankcijas paredzēts galīgi apstiprināt pēc šonedēļ Briselē paredzētā bloka līderu samita.

No sankcijām pakļautajām fiziskajām personām septiņas ir tieši saistītas ar "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu, bet vēl pret 71 amatpersonu sankcijas vērstas par līdzdalību represijās pret opozīciju.

"Mēs pastāvīgi turpināsim pakļaut sankcijām Lukašenko un viņa režīmu. Mēs sankcijas vairs nevērsīsim vienīgi pret atsevišķām personām, bet tagad ieviesīsim arī sektorālas sankcijas," pirms ministru tikšanās norādīja Vācijas ārlietu resora vadītājs Heiko Māss.

Jau pērn ES sankcijām pakļāva 88 baltkrievu amatpersonas, tostarp pašu Lukašenko un viņa dēlu, tādējādi reaģējot uz protesta demonstrāciju brutālo apspiešanu pēc 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanas.

Taču jaunu starptautiskā sašutuma vētru Baltkrievija izsaukusi, 23.maijā piespiežot Minskā nosēsties ceļā no Atēnām uz Viļņu esošo lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnu nolūkā aizturētu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Reaģējot uz šo "gaisa pirātisma" akciju, ES liegusi baltkrievu lidsabiedrībām veikt lidojumus uz savu teritoriju, kā arī uzdevusi dalībvalstu lidsabiedrībām atturēties no Baltkrievijas gaisa telpas izmantošanas.

Eiropas Savienības (ES) lēmums pieņemt ceturto sankciju paketi pret Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu vērtējams atzinīgi, tādu viedokli mikroblogošanas vietnē "Twitter" paudis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka sankcijas nav vērstas pret Baltkrievijas iedzīvotājiem, bet gan pret diktatoru un viņa ļaudīm. Tāpat Rinkēvičs akcentēja, ka tiks strādāts pie nozaru sankcijām un mērķis ir panākt politieslodzīto atbrīvošanu, kā arī brīvas un godīgas vēlēšanas.