Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES lems par sankciju piemērošanu Baltkrievijas svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri cer pirmdien panākt vienošanos par sankciju vēršanu pret Baltkrievijas svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm, lai sodītu autoritāro Aleksandra Lukašenko režīmu par lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, vēsta diplomāti.

Ministru sanāksmē Luksemburgā paredzēts apspriest plaša mēroga sankcijas, lai tādējādi ietekmētu Lukašenko "maku", sarunā ar aģentūru AFP piektdien izteicies kāds Eiropas diplomāts.

Plānots sankcijas vērst pret Baltkrievijas ekonomikas galvenajiem balstiem, tostarp pret potaša eksportu, tabakas industriju un naftas pārstrādes rūpniecību, stāsta diplomāti.

Vienlaikus paredzēts pastiprināt eksporta ierobežojumus, kas liedz Baltkrievijai piegādāt ieročus un aprīkojumu, kuru iespējams izmantot demonstrāciju apspiešanai.

"Mēs runājam par sankcijām, kas būs sāpīgas," norādījis viens no diplomātiem.

Tomēr diplomāti atzīst, ka joprojām pastāv domstarpības par sankcijām pret finanšu nozari, jo pret to iebilst Austrija, kuras bankas cieši sadarbojas ar Baltkrieviju.

Baltkrievija izsaukusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nosēsties ceļā no Atēnām uz Viļņu esošo lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnu nolūkā aizturētu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Reaģējot uz šo "gaisa pirātisma" akciju, ES liegusi baltkrievu lidsabiedrībām veikt lidojumus uz savu teritoriju, kā arī uzdevusi dalībvalstu lidsabiedrībām atturēties no Baltkrievijas gaisa telpas izmantošanas.

Paredzēts, ka ārlietu ministri pirmdien arī oficiāli apstiprinās sankcijas pret 78 baltkrievu amatpersonām un septiņām organizācijām, par kurām trešdien jau vienojušies dalībvalstu vēstnieki.

No sankcijām pakļautajām fiziskajām personām septiņas ir tieši saistītas ar "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu, bet vēl 71 cilvēkam noteiktas sankcijas saistībā ar valdības represijām pret opozīciju.

Jau pērn ES sankcijām pakļāva 88 baltkrievu amatpersonas, tostarp pašu Lukašenko un viņa dēlu, tādējādi reaģējot uz protesta demonstrāciju brutālo apspiešanu pēc 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanas.