Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Covid-19 sertifikāts ceļojot nedod atbrīvojumu no ārzemēs noteiktajiem ierobežojumiem

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Eiropas Savienības (ES) digitālais Covid-19 sertifikāts nedod atbrīvojumu no jebkādiem citiem epidemioloģiskās drošības ierobežojumiem, kādi ir noteikti ES vai ārpus tās, atklājot kampaņu "#CeļoApdomīgi", žurnālistiem akcentēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa.

Viņa atzīmēja, ka patlaban var runāt tikai par apdomīgu ceļošanu, nevis par drošu ceļošanu kā citus gadus, jo situācija ir ļoti mainīga. Japiņa norādīja, ka ES digitālais Covid-19 sertifikāts apliecinās faktu, ka cilvēks ir, vai nu pārslimojis Covid-19, vai ir saņēmis vakcīnu, vai arī ir saņēmis negatīvu testu. Tomēr jāņem vērā, ka visām valstīm joprojām ir tiesības pašām izlemt, kādas iestādes pandēmijas laikā ir ciet, kādas iestādes ir vaļā, kādi ir muzeji ciet un cik cilvēki var sēdēt pie viena galdiņa restorānā.

ĀM pārstāve norādīja, ka ierobežojumus ir noteikušas gan valstis, gan atsevišķi valstu reģioni. Tāpat savas prasības var būt aviosabiedrībām un lidostām. Japiņa vērsa uzmanību, ka pirms došanās ceļā ceļotājiem šī informācija ir jāizpēta. Tā ir pieejama ĀM ceļojumu brīdinājumos, sociālā medija "Facebook" kontā un tīmekļvietnē "Ceļo droši", tīmkļvietnē "Re-open EU", attiecīgās valsts diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā, kas ir akreditēta Latvijā.

Tāpat ĀM aicina ceļotgribētājus izmantot tūrisma operatoru pakalpojumus, kas būs noderīgs padomdevējs gan kā nokļūt galamērķī, gan tad, ja, piemēram, cilvēks saslimst ar Covid-19 un nevar atgriezties Latvijā ar ieplānoto reisu.

"Būtisks risks, kas jāņem vērā, dodoties uz ārvalstīm pandēmijas apstākļos, ir papildus laika un finanšu patēriņš. Mēs primāri aicinām izvēlēties par galamērķi valstis, kurās ir zema saslimstība un neizvēlēties par galamērķi, nedz arī izmantot tranzīta nolūkiem tās valstis, kurās ir augsta vai īpaši augsta saslimstība," pauda Japiņa.

Tāpat cilvēki ir aicināti veikt apdrošināšanu pirms došanās uz ārvalstīm. Ja cilvēks ir nolēmis doties uz kādu no ES valstīm, ātri un bez maksas var iegūt Eiropas veselības apdrošināšanas karti jeb EVAK. Noderīga būs arī ceļojuma apdrošināšanas polise, tostarp tāda, kas sedz arī ar Covid-19 saistītos riskus, piemēram, saslimšanu vai ilgāku uzturēšanos ārvalstī. Japiņa norādīja, ka ir atsevišķas valstis, kuras prasa uzrādīt apdrošināšanu, kas sedz šos riskus, par noteiktu summu.

Kampaņas laikā ĀM plāno uzrunāt arī līdzcilvēkus, kuri dodas peļņā ārvalstīs, jo vasara ir sezonas darbu laiks. Lapiņa uzsvēra, ka cilvēki tiek aicināti nebraukt peļņā par pēdējo naudu, neparakstīt līgumus, kas nav saprotami. Viņa skaidroja, ka darba ekspluatācijas gadījumu skaits nemazinās. Arī pandēmijas apstākļos ir saņemta virkne signālu, ka modernās cilvēku tirdzniecības gadījumu skaits nav sarucis un, iespējams, pat ir pieaudzis.

Savukārt, atgriežoties no ceļojuma, cilvēks tiek uzskatīts par iebraucēju no attiecīgās valsts - no galamērķa valsts vai tranzītvalsts. Tāpēc ir jāseko līdzi situācijai, kāds ir saslimstības līmenis valstīs, no kurām ierodas Latvijā un jāievēro tie epidemioloģiskās drošības pasākumi, kādi uz to brīdi Latvijā būs spēkā.