Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Savienība nosoda Krieviju par Navaļnija organizāciju aizliegšanu

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien nosodīja Krievijas tiesas lēmumu par "ekstrēmistiskām" atzīt Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija organizācijas un aizliegt to darbību.

"Maskavas tiesas vakar pieņemtais lēmums atzīt Alekseja Navaļnija organizācijas par "ekstrēmistiskiem grupējumiem" iezīmē Krievijas valdības līdz šim nopietnākos centienus apspiest neatkarīgo politisko opozīciju un korupcijas izmeklēšanu," paziņojumā 27 dalībvalstu vārdā apliecināja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borrels.

Šis solis iecerēts, lai "likvidētu Navaļnija politisko tīklu ietekmi pirms septembrī gaidāmajām Valsts domes vēlēšanām un arī pēc tām", teikts paziņojumā.

"Tas ir nepamatots lēmums, kas apstiprina Krievijas konstitūcijā iekļauto cilvēktiesību un brīvību sistemātiskās apspiešanas negatīvo likumsakarību."

ES no jauna aicina nekavējoties un bez nosacījumu izvirzīšanas atbrīvot "politisku motīvu dēļ" cietumā ieslodzīto Navaļniju.

ES noteikusi sankcijas desmit Krievijas augsta ranga amatpersonām saistībā ar pērn notikušo Navaļnija saindēšanu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" un notiesāšanu šogad.

Maskava atbildēja, nosakot ieceļošanas aizliegumu vairākiem eiropiešiem, arī augsta ranga ES amatpersonām.