Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropā darbu sākuši vairāk nekā 420 "Europe Direct" informācijas centri

© Reuters/Scanpix/LETA

Šodien visā Eiropā, tostarp arī Latvijā, darbu sāk vairāk nekā 420 "Europe Direct" informācijas centri, informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Centru darbības ilgums plānots līdz 2025.gadam, un tie darbosies Gulbenē ar filiālēm Madonā un Alūksnē, Rēzeknē, Ventspilī, Kuldīgā, Jelgavā, Jēkabpilī, Cēsīs un Valmierā.

Plānots, ka "Europe Direct" centru tīkls iedzīvotājiem sniegs savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosinās iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni.

EK norāda, ka šie centri veido būtisku saikni starp Eiropas Savienības institūcijām un iedzīvotājiem, palīdzot skaidrot, kādi resursi un atbalsts pieejams visdažādākajām sabiedrības grupām, kā Eiropa kopīgi pārvar Covid-19 pandēmiju, kā tiek veicināta ekonomiskā attīstība ar "#NextGenerationEU" programmas starpniecību un kā notiek pāreja uz zaļāku un digitālāku vidi, lai tiktu sasniegti klimatneitralitātes mērķi.

EK pārstāvniecības vadītāja Zane Petre atzīmēja, ka jaunajai "Europe Direct" centru paaudzei būs jāsaskaras ar daudziem izaicinājumiem - mūsdienu informatīvās telpas piesātinātība, dezinformācijas un viltus ziņu apmēri un klātesamība, kā arī iedzīvotāju digitālais nogurums, kas jākliedē, piedāvājot vērtīgu, savlaicīgu un faktos balstītu informāciju.

"Esmu pārliecināta, ka jaunie centri reģionos labi pārzina vietējo iedzīvotāju vēlmes un vajadzības, un šī būs iespēja līdzdarboties, diskutēt un veidot labākas Eiropas nākotni," uzsvēra Petre.

Paredzams, ka centri savā darbā izmantos visdažādākās sabiedrības informēšanas iespējas - izmantojot vietējos un reģionālos plašsaziņas līdzekļus, sociālos medijus, klātienes, hibrīda vai tiešsaistes pasākumus, darbnīcas, diskusijas un citus aktivitāšu veidus. Piemēram, iesaistot iedzīvotājus pasākumos, dialogos, klātienes un neklātienes tikšanās reizēs, pievēršot uzmanību iniciatīvas "Konference par Eiropas nākotni" sniegtajām iespējām.

Tāpat plānots nodrošināt vietējos medijus, dažādas organizācijas un viedokļu līderus ar atbilstošu informāciju par Eiropas Savienības politiku un prioritātēm, kā arī veicināt sadarbību ar izglītības iestādēm.