Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

"BioNTech" prognozē, kad Eiropā Covid-19 vakcīnas būs pieejamas bērniem

© Reuters/Scanpix/Leta

Farmācijas uzņēmumu "BioNTech" un "Pfizer" kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu no jūnija Eiropā varētu būt pieejama arī bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem, prognozē "BioNTech".

Vācijas kompānijas "BioNTech" līdzdibinātājs Ugurs Sahins intervijā izdevumam "Der Spiegel" sacīja, ka darbs pie pieteikuma iesniegšanas Eiropas Zāļu aģentūrai (EZA) gatavojas noslēgumam.

Izmēģinājumu datu izvērtēšana vidēji ilgst četras līdz sešas nedēļas, sacīja Sahins.

Bērnu vakcinēšana tiek uzskatīta par būtisku nākamo soli pūļa imunitātes sasniegšanai un pandēmijas izbeigšanai.

Lielāko bērnu vakcinēšana pirms nākamā mācību gada arī atvieglotu dzīvi vecākiem, kuriem nereti nenākas viegli apvienot darbu un bērnu skološanos mājās.

"Ir ļoti svarīgi ļaut bērniem atgriezties normālā skolas dzīvē," sacīja Sahins.

"BioNTech" un "Pfizer" šomēnes jau iesniedza ASV varasiestādēm lūgumu apstiprināt viņu izstrādāto vakcīnu bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

Sahins prognozē, ka līdzīgu lūgumu viņi jau nākamo trešdien varētu iesniegt EZA.

"BioNTech" un "Pfizer" marta beigās paziņoja, ka klīniskajos izmēģinājumos ASV secināts, ka vakcīna ir 100% efektīva pret koronavīrusu bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

Abi uzņēmumi arī strādā pie tā, lai panāktu vakcīnas apstiprināšanu jaunākiem bērniem, sākot no sešu mēnešu vecuma.

"Jūlijā varētu būt pieejami pirmie rezultāti par vecuma grupu no pieciem līdz 12 gadiem, un septembrī par jaunākiem bērniem," atklāja Sahins.

Izmēģinājumi pašreiz ir ļoti uzmundrinoši, liecinot, ka vakcīna ļoti labi pasargā bērnus no inficēšanās, norādīja Sahins.

"BioNTech" un "Pfizer" vakcīna ir balstīta uz jaunu mRNA tehnoloģiju un ir pirmā Covid-19 vakcīna, kas tika apstiprināta Rietumos.