Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Komisija apsver vēršanos tiesā pret "AstraZeneca"

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Komisija (EK) apsver vēršanos tiesā pret Lielbritānijas un Zviedrijas farmācijas uzņēmumu "AstraZeneca", lai panāktu Covid-19 vakcīnu piegādes pietiekamā daudzumā, pavēstīja vairāki diplomātiskie avoti.

EK censties panākt tiesas rīkojumu, jo uzņēmums nav paudis oficiālu apņemšanos attiecībā uz plānotajām piegādēm, ziņu aģentūrai DPA sacīja Eiropas Savienības (ES) diplomāts.

Lieta tiks izskatīta Beļģijas tiesās, sacīja cits diplomātiskais avots.

Pēc vairākkārtīgas piegāžu prognožu korekcijas "AstraZeneca" tagad plāno gada otrajā ceturksnī piegādāt 70 miljonus vakcīnas devu, sacīja ES veselības komisāre Stella Kirjakidu, kas ir krietni mazāk par sākotnēji cerētajiem180 miljoniem.

Strīds par piegāžu kavēšanu turpinās kopš janvāra, kad "AstraZeneca" pavēstīja, ka ražošanas problēmas atstāj iespaidu uz ES piegāžu ķēdēm.

Kā pirmo soli EK martā uzsāka strīda atrisināšanas procesu ar "AstraZeneca".

"Ir svarīgi, ka mēs nodrošinām pietiekamu devu skaitu atbilstoši uzņēmuma sākotnējām saistībām," ceturtdien sacīja EK pārstāvis sakariem ar presi Stefans De Kēresmākers.

"Kopā ar dalībvalstīm mēs raugāmies uz visām iespējām, lai panāktu, ka tas notiek," viņš sacīja, par iespējamo tiesvedību neizsakoties.