Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

J&J sāks Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropai 19. aprīlī

© REUTERS/SCANPIX/LETA

SV farmācijas lieluzņēmums "Johnson & Johnson" (J&J) pirmdien pavēstīja, ka 19.aprīlī sāks Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropai, šādi dodot papildu stimulu Eiropas vakcinācijas programmai, kas līdz šim noritējusi ar mērenām sekmēm.

Eiropas Zāļu aģentūra J&J vakcīnu apstiprināja marta vidū, pēc tam kad jau bija apstiprinātas "Pfizer-BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnas.

Atšķirībā no pārējām trim agrāk reģistrētajām vakcīnām cilvēkam ir nepieciešama viena J&J vakcīnas deva.

Eiropas Savienība (ES) ir parakstījusi stingru pasūtījumu par 200 miljoniem šīs vakcīnas devu un iespējamu vēl 200 miljonu devu piegādi.

J&J vakcīnas priekšrocība ir gan tā, ka viena cilvēka vakcinēšanai vajadzīga tikai viena deva, gan arī tā, ka šo vakcīnu ir vieglāk uzglabāt.

Tā kā uzņēmumam J&J ir Eiropas meitas kompānija "Janssen-Cilag International N.V." ("Janssen"), šī vakcīna tiek saukta arī par "Covid-19 Vaccine Janssen" jeb "Janssen" vakcīnu. Latvijas vakcīnu portfelī pasūtītas 841 414 "Janssen" vakcīnas devas, un šīs vakcīnas piegādes būs no aprīļa līdz gada beigām.

Šīs vakcīnas klīniskajos pētījumos ASV, Dienvidāfrikā un Dienvidamerikas valstīs piedalījās vairāk nekā 44 000 cilvēku. Pētījumi liecina, ka vakcīnai ir 67% efektivitāte simptomātiskas Covid-19 saslimšanas novēršanai.