Leiena vaino Dombrovski par kļūdaino paziņojumu, ka tiks ierobežotas vakcīnu piegādes Ziemeļīrijai

© AP/Scanpix/Leta

Eiropas Komisija (EK) prezidente Urzula fon der Leiena vaino savu viceprezidentu un tirdzniecības komisāru Valdi Dombrovski par maldinošu izteikumu paušanu. Viņš aizvadītajā nedēļā nāca klajā ar paziņojumu, ka tiks ierobežotas Covid-19 vakcīnu piegādes Ziemeļīrijai. Tādējādi daļēji apturot breksita vienošanās nosacījumus, kuri paredz nodrošināt preču plūsmu pāri Īrijas robežai, vēsta medijs "Bloomberg".

EK piektdien pauda sašutumu par to, ka Lielbritānija un Īrija kontrolēs Eiropas Savienības (ES) vakcīnu sūtījumus uz Ziemeļīriju. Tādējādi tiks grauta breksita vienošanās, ka Īrijas un Ziemeļīrijas robežām ir jāpaliek atvērtām.

"Tas, ko es jums varu pateikti, ir tas, ka šo jautājumu vadīja viens kabinets un tas bija priekšēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis. Viņš ir atbildīgs par tirdzniecību," pirmdien Briselē žurnālistiem sacīja komisijas galvenais pārstāvis Ēriks Mamers. "Par šo regulu atbildīgs ir Dombrovska kungs, viņa kabinets un viņa pakļautībā esošo komisiju dienesti."

Leiena pēdējā laikā ir tikusi asi kritizēta par steigā pieņemtajiem pasākumiem, kas saistās ar vakcīnām. Viņas pieņemtie pasākumi ir ražotājiem uzlikuši papildu saistības. Ražotājiem ir nepieciešams lūgt ES atļauju, lai tie varētu no ES izvest saražotās vakcīnas. Sākotnējais plāns paredzēja, ka tiks papildināta esošā breksita vienošanās ar ārkārtas nosacījumu, ka varētu tikt ieviesti ierobežojumi starp ES sastāvā esošo Īriju un Ziemeļīriju, kas ir Apvienotās Karalistes sastāvdaļa. Šī ideja saniknoja Dublinu, Londonu un Belfāstu.

Piektdienas vakarā Leiena paziņoja par nosacījumu atcelšanu. Tas bija jaunākais gadījums komunikācijas un politikas kļūdu sērijā, cenšoties novērst haotisko ES vakcinācijas programmu ieviešanu.

Dombrovskis divas dienas pirms EK publicēja savus priekšlikumus un paziņoja, ka nepastāv vakcīnu eksporta ierobežošanas plāns. Atbildot uz Mamera izteikumiem Dombrovskis norādija, ka ES tirdzniecības dienesti rīkojās "pēc attiecīgo Komisijas kabinetu pieprasījuma, lai risinātu sabiedrības veselības jomā esošās bažas".

"Šis vakcīnu atļauju piešķiršanas mehānisms tika radīts, lai nodrošinātu lielāku pārredzamību attiecībā uz vakcīnu piegādēm."

Pagājušajā nedēļā starp vakcīnu ražotājiem un ES pieauga spriedze. Leiena nolēma, ka turpmāk ir nepieciešams ieviest stingrāku režīmu. Uzņēmumiem, kuri ir parakstījuši līgumu ar ES, ir nepieciešams ne tikai paziņot par vakcīnu piegādi ārpus bloka valstīm, bet arī saņemt atļauju.

Politika

Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam ir izdevies distancēties no "Jaunās vienotības" (JV) un novilkt robežas, aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle, aicināta komentēt viņa pirmo prezidentūras gadu.