Apstiprināta jauna karte ar koronavīrusa bīstamajām zonām Eiropas Savienībā

© AFP/Scanpix/Leta

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sūtņi piektdien apstiprinājuši jaunu karti ar koronavīrusa bīstamajām zonām bloka teritorijā, kas ļaus varasiestādēm noteikt stingrākus reģionālus ceļošanas ierobežojumus.

Eiropas Komisija (EK) iebilst pret visaptverošu ceļošanas aizliegumu vai valstu robežu slēgšanu ES, kaut arī vairākas dalībvalstis vēlas stingrākus ierobežojumus.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra izstrādātā karte ir daļa no EK centieniem izvairīties no nepieciešamības visas ES mērogā aicināt ierobežot nebūtisku ceļošanu.

EK rekomendēja pievienot kartei jaunu kategoriju - "tumši sarkano zonu", kur iekļauti reģioni, kuros varasiestādes reģistrējušas 500 vai vairāk Covid-19 gadījumu uz 100 000 cilvēku iepriekšējās divās nedēļās.

Testēšana un karantīnas noteikumi ierobežotu ceļošanu uz un no šiem reģioniem pat gadījumos, kad saskaņā ar pašreizējām vadlīnijā braucieni uzskatāmi par būtiskiem.

Izņēmumi paredzēti cilvēkiem, kas dzīvo pierobežās, un transporta nozares darbiniekiem.

Saskaņā ar sākotnējo Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra karti, ko ceturtdien redzēja ziņu aģentūra AFP, 14 no 27 ES valstīm ir vismaz viens reģions, kas klasificēts kā "tumši sarkans".

EK cenšas koordinēt dalībvalstu pasākumus, lai izvairītos no neveiksmes, kas tika piedzīvota pagājušajā maijā, kad robežu slēgšana noveda pie haosa ceļošanas un transporta jomās.

Taču Portugāle, kas ir ES prezidējošā valsts, ceturtdien uz divām nedēļām aizliedza nebūtiskus ceļojumus pāri robežām.

Arī Beļģija trešdien pieņēma līdzīgus ierobežojumus, kas būs spēkā līdz 1.martam, un Vācija apsver ievērojami samazināt gaisa satiksmi ar citām valstīm, ceļošanu uz kurām tā uzskata par riskantām.

Politika

Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam ir izdevies distancēties no "Jaunās vienotības" (JV) un novilkt robežas, aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle, aicināta komentēt viņa pirmo prezidentūras gadu.