Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Covid-19: Eiropas Komisija sakusi sarunas par "Valneva" vakcīnas iegādi

© AFP/SCANPIX/LETA

Eiropas Komisija (EK) šodien noslēgusi ievadarunas ar Francijā bāzēto farmācijas uzņēmumu "Valneva" par iespējām iegādāties potenciālo vakcīnu pret Covid-19, informēja EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Kaspars Kreics.

Pēc viņa paustā, paredzamais līgums ar "Valneva" ļautu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm visām kopā iepirkt 30 miljonus devu ar iespēju vēlāk iegādāties vēl 30 miljonus devu.

Kā skaidroja EK, šodien pabeigtās ievadsarunas ar "Valneva" nozīmēs papildinājumu jau šobrīd plašajā portfelī, ko veido vakcīnas, kuras tiks ražotas Eiropā un par kurām jau parakstīti līgumi ar kompānijām "AstraZeneca", "Sanofi-GSK", "Janssen Pharmaceutica NV", "BioNTech-Pfizer", "CureVac" un "Moderna", kā arī ir noslēgtas ievadsarunas ar "Novavax".

Plānots, ka šis daudzveidīgais vakcīnu portfelis nodrošinās, ka Eiropa būs gatava sākt vakcināciju, tiklīdz būs pierādīts vakcīnu drošums un iedarbīgums, kā tas jau noticis "BioNTech/Pfizer" un nesen ES apstiprinājumu saņēmušās "Moderna" vakcīnas gadījumā. EK norādīja, ka ES dalībvalstis drīkst vakcīnas ziedot valstīm ar zemiem vai vidējiem ienākumiem vai atdot citām Eiropas valstīm.

"Valneva" ir Eiropas biotehnoloģiju uzņēmums, kas izstrādā inaktivētu vīrusa vakcīnu. Tā ir plaši lietota vakcīnas tehnoloģija, ko izmanto jau 60 līdz 70 gadus - tai ir iedibinātas metodes un augsts drošuma līmenis. Šo tehnoloģiju izmanto lielākajā daļā pretgripas vakcīnu un daudzās bērnu vakcīnās. Pašlaik Eiropā šī ir vienīgā inaktivētas Covid-19 pretvakcīnas kandidāte, kura tiek testēta klīniskajos izmēģinājumos, atzīmēja EK.

Lēmumu atbalstīt šo vakcīnu EK ir pieņēmusi ar ES dalībvalstu atbalstu, pamatojoties uz pārdomātu zinātnisko novērtējumu, izmantoto tehnoloģiju, uzņēmuma pieredzi vakcīnu izstrādē un ražošanas jaudu, kas ir pietiekama, lai apgādātu visas ES dalībvalstis.

17.jūnijā EK nāca klajā ar Eiropas stratēģiju, kā paātrināt iedarbīgu un drošu Covid-19 pretvakcīnu izstrādi, ražošanu un ieviešanu. Apmaiņā pret tiesībām noteiktā laikposmā iegādāties noteiktu skaitu vakcīnas devu EK ar pirkuma priekšlīgumu palīdzību finansē daļu no sākotnējām izmaksām, kas rodas vakcīnu ražotājiem. Sagādātais finansējums veido pirmo iemaksu par vakcīnām, kuras pēc tam reāli iegādāsies dalībvalstis.

Vakcīnu izstrādātāji, nolemdami investēt Covid-19 pretvakcīnas izstrādē, uzņemas lielu risku, jo izmaksas ir augstas un neizdošanās varbūtība ir liela. Tāpēc šādi līgumi kalpo par iedrošinājumu veikt investīcijas, kuras citādi, iespējams, netiktu veiktas, atzīmēja EK. Tiklīdz būs pierādīts, ka vakcīnas ir drošas un iedarbīgas, un Eiropas Zāļu aģentūra būs izdevusi tirdzniecības atļauju, tās būs ātri jāizplata un jāievieš visā Eiropā.

15.oktobrī EK izziņoja galvenos pasākumus, kas dalībvalstīm jāveic, lai nodrošinātu pilnīgu gatavību, un viens no tiem ir nacionālās vakcinācijas stratēģijas izstrāde. EK patlaban veido kopīgu ziņošanas sistēmu un platformu, kas palīdzēs pārraudzīt, cik sekmīgas ir nacionālās vakcinācijas stratēģijas. Tā ir apzinājusi papildu darbības, kuras ES palīdzēs nostiprināt sagatavošanās un reaģēšanas pasākumus, ir izstrādājusi stratēģiju, kā sargāties no Covid-19 ziemā, un piedāvā dalībvalstīm arī atbalstu vakcīnu apguves jautājumos.

Bez tam EK ir apņēmusies nodrošināt, ka vakcīnu varēs saņemt visi, kam tā vajadzīga, turklāt ne tikai Eiropā, bet arī citur pasaulē, jo kamēr drošībā nebūs visi, drošībā nebūs neviens. Tas ir iemesls, kāpēc EK pagājušā gada 4.maijā sāka līdzekļu vākšanas kampaņu, kurā līdz šim savākti gandrīz 16 miljardi eiro, kas tiks novirzīti globālai reaģēšanai uz koronavīrusu.

Šīs globāla mēroga rīcības mērķis ir nodrošināt vispārēju piekļuvi koronavīrusa testiem, terapijām un vakcīnām un gādāt par globālu atlabšanu. EK ir arī apstiprinājusi ieinteresētību iesaistīties mehānismā "Covax", kura uzdevums ir visur nodrošināt vienlīdzīgu piekļuvi Covid-19 pretvakcīnām par pieņemamu cenu.

EK paziņoja, ka globālās reaģēšanas uz koronavīrusu ietvaros mehānisma "Covax" un tā mērķu atbalstam tā Eiropas vārdā atvēlēs 400 miljonus eiro garantiju veidā un vēl 100 miljonus eiro dotāciju finansējumā. Šie 500 miljoni eiro ES budžeta līdzekļu kopā ar ES dalībvalstu un Eiropas Investīciju banku (EIB) veidos nozīmīgu "Covax" finansējuma daļu, kas nodrošinās, ka līdz 2021.gada beigām cilvēkiem valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem būs pieejams vairāk nekā miljards vakcīnu devu.