Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EP deputāti: ES piedāvātais darījums Lielbritānijai ir bezprecedenta pretimnākšana trešajai valstij

© AP/SCANPIX/LETA

Eiropas Savienības (ES) piedāvātais darījums Lielbritānijai ir bezprecedenta pretimnākšana trešajai valstij, tādu nostāju šodien pauduši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, šodienas debatēs deputāti pauda cerību uz vienošanos par ES un Lielbritānijas turpmākajām attiecībām, tomēr uzsvēra, ka EP vajadzīgs pietiekams laiks šo nolīgumu izvērtēt.

Diskusijā ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas vietnieku Marošu Šefčoviču un ES galveno sarunvedēju Mišelu Barnjē vairums EP deputātu uzsvēra, ka EP dos priekšroku nolīgumam ar Lielbritāniju, tomēr tas nedrīkst apdraudēt vienoto tirgu.

Viņi atzinīgi vērtēja gaidāmo piektdienas balsojumu par ārkārtas pasākumiem, lai sagatavotos bezvienošanās scenārijam. EP deputāti uzsvēra, ka Lielbritānijai, apmaiņā pret piedāvātajām darbības jomām, tarifiem, kvotām, jāievēro godīgas konkurences noteikumi. Viņi arī atgādināja, ka pārāk īsais termiņš sarunām par šo darījumu bija Apvienotās Karalistes vaina.

Atkārtojot ES sarunvedēja Barnjē teikto, EP deputāti aicināja Lielbritāniju sniegt ES zvejas flotei neierobežotu piekļuvi saviem ūdeņiem.

Vairāki deputāti pauda gandarījumu par ceturtdien noslēgto vienošanos, kas garantē arī pilsoņu tiesības un mieru Īrijas salā. Viņi arī atkārtoja, ka gadījumā, ja vienošanās notiktu vēlāk nekā politisko grupu vadītāju noteiktajā 20.decembrī, EP nevarēs līgumu pienācīgi rūpīgi izvērtēt un sniegt savu piekrišanu, lai tas varētu stāties spēkā 2021.gada 1.janvārī.