Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Komisija apstiprina līgumu 225 miljonu Covid-19 vakcīnu iegādei no "CureVac"

© Imago images/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) otrdien apstiprinājusi līgumu ar farmācijas uzņēmumu "CureVac", kas ļaus visu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vārdā vispirms iegādāties 225 miljonus vakcīnu pret Covid-19, informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Šis ir jau piektais līgums par vakcīnu piegādi, un tas dos iespēju papildus pieprasīt vēl 180 miljonus devu, kas jāpiegādā, tiklīdz vakcīna būs izrādījusies droša un iedarbīga pret Covid-19.

EK norāda, ka pēc jau parakstītā līguma ar uzņēmumiem "AstraZeneca", "Sanofi"/"GSK", "Janssen Pharmaceutica NV" un "BioNTech"/"Pfizer" un sekmīgi pabeigtajām izpētes sarunām ar "Moderna" otrdien noslēgtais līgums ar uzņēmumu "CureVac" papildina jau krietni plašo portfeli ar vakcīnām, ko ražos Eiropā.

"Šis diversificētais vakcīnu klāsts nodrošinās, ka Eiropa ir labi sagatavojusies vakcinācijai, ko uzsāks, tiklīdz būs pierādīts, ka vakcīnas ir drošas un iedarbīgas. Dalībvalstis var nolemt arī ziedot vakcīnu valstīm ar zemākiem vai vidējiem ienākumiem vai pārvirzīt to citām Eiropas valstīm," norāda EK.

Eiropas uzņēmums "CureVac", kas bāzēts Vācijā, jūlijā ar Eiropas Investīciju banku parakstīja 75 miljonus eiro vērtu aizdevuma līgumu par vakcīnu, tai skaitā Covid-19 kandidātvakcīnas, izstrādi un plaša mēroga ražošanu.

Lēmumu atbalstīt šo vakcīnu EK esot pieņēmusi, balstoties uz pārdomātu zinātnisko novērtējumu, izmantoto tehnoloģiju, uzņēmuma pieredzi vakcīnu izstrādē un tā ražošanas jaudu, kas ir pietiekama, lai apgādātu visu ES.

Jau ziņots, ka ES jau ir noslēgusi vienošanās ar kompānijām "AstraZeneca", "Sanofi-GSK" un "Janssen Pharmaceutica NV" par to eksperimentālo Covid-19 vakcīnu iegādi un risina sarunas ar kompāniju "Moderna".