Vaidere kļūst par Eiropas Renovāciju vēstnieci Latvijā

© Ģirts Ozoliņš/F64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV) kļuvusi par Eiropas renovāciju vēstnieci Latvijā, kas paredz to, ka politiķe skaidros iespējas izmantot Eiropas Savienības (ES) finansējumu ēku atjaunošanā.

Kā informēja Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis, Vaidere paudusi pagodinājumu uzņemties šo pienākumu. Viņas ieskatā, tas ir īpaši aktuāli tagad, kad uzmanības centrā ir Eiropas Zaļā kursa ieviešana, kurā siltinātām un energoefektīvām ēkām būs nozīmīga loma, lai samazinātu videi kaitīgo izmešu apjomu.

"Tādēļ vēlos popularizēt ēku atjaunošanu un aicināt iedzīvotājus uzlabot savu dzīves telpu," uzsvēra deputāte, kura ir vienīgā Latvijas pārstāve projektā "Renovate Europe".

Vaidere atzīmēja, ka "Renovate Europe" ir Eiropas mēroga kampaņa, kuras mērķis ir veicināt ēku renovāciju, lai par 80% samazinātu to enerģijas patēriņu līdz 2050.gadam. Tieši būvniecības nozarei ir galvenā nozīme ES energoefektivitātes mērķu sasniegšanā, jo ēkas ir atbildīgas par 40% no energopatēriņa un trešo daļu no oglekļa dioksīda emisijām.

Politiķe norādīja, ka enerģētikas sektors rada lielākos siltumnīcas efekta gāzu izmešus Latvijā, tādēļ būs nepieciešams rīkoties vērienīgi, lai ievērojami mazinātu enerģijas patēriņu dažādās nozarēs, tai skaitā ēku apsildīšanā. Tāpat Vaidere klāstīja, ka ēku renovācija sniedz daudzus ieguvumus - tie ir gan zemāki apkures rēķini iedzīvotājiem, gan videi draudzīgāki, drošāki un patīkamāki mājokļi.

Vaideres ieskatā, Latvijā renovācija nenotiek pietiekamā apjomā - pēdējos desmit gados atjaunotas ir 802 ēkas un 75% no visām ēkām joprojām nav energoefektīvas. Lai samazinātu enerģijas patēriņu, izmešus un sasniegtu Eiropas Zaļā kursa mērķus, nākamo desmit gadu laikā renovāciju apjoms būs jāpalielina, it īpaši siltinot daudzdzīvokļu mājas.

Tāpat politiķe atzīmēja, ka no 2021.gada Latvijā ieplūdīs ievērojami Eiropas līdzekļi, kurus varēs izmantot, lai izvērstu gan dzīvojamo, gan sabiedrisko ēku renovāciju.

"Energoefektivitātes veicināšanas pasākumi ir gudrs ieguldījums, kas palīdzēs mūsu uzņēmējiem pārvarēt pandēmijas radītās ekonomiskās grūtības un radīs darbavietas. Protams, šīs investīcijas jāveic sabiedrībai atklātā veidā un stingri kontrolējot tēriņus," piebilda EP deputāte.

Vaidere pozitīvi vērtē Eiropas Komisijas (EK) trešdien prezentēto "Renovācijas viļņa" stratēģiju. Viņa norādīja, ka patlaban cilvēki nereti nolemj atlikt dzīvojamo ēku renovāciju, jo tas šķiet dārgs, ilgs un sarežģīts process, un nav zināms, cik ilgā laikā ieguldījumi atmaksāsies.

"Tuvākajā laikā EP Vides komitejā sāksim vērtēt konkrētus priekšlikumus, kā ievērojami paātrināt ēku renovāciju," pavēstīja Vaidere, kura strādā EP Ekonomikas un Vides komitejās.

EK piedāvā finansējuma saņemšanu padarīt vienkāršāku un ātrāku, uzlabot izmantoto materiālu kvalitāti un būvniecības darbaspēka prasmes, kā arī noteikt augstākus energoefektivitātes un ēku vizuālos standartus.

Svarīgākais