Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Atvērta ar Vaideres atbalstu izdotā grāmata, kas atmasko padomju militārismu Latvijā

© Kaspars Krafts/F64

Šodien tiek atvērta ar Eiropas Parlamenta deputātes Ineses Vaideres (ETP) atbalstu izdotā Ilgoņa Upmaļa grāmata "Latvija - PSRS impērijas militarizētā kolonija". Grāmata atmasko padomju militārismu Latvijā un ir smaga apsūdzība PSRS impērijai, kuras sa¬stāvā ilgus gadus bija okupētā Latvija.

Inese Vaidere uzsver, ka lasītājam atklāsies jauni, līdz šim nepublicēti fakti, kā padomju vara mērķtiecīgi un metodiski izpostīja un militarizēja Latvijas tautsaimniecību. Latvijas tautsaimniecība okupācijas apstākļos bija iekļauta kopējā PSRS ekonomiskajā telpā tā, lai atsevišķi tā nevarētu pastāvēt. Grāmatas autora apkopotie fakti ļauj secināt, ka Padomju Savienības tautsaimniecība tika veidota tā, lai nevienai republikai nebūtu iespēja izmantot PSRS Konstitūcijā noteiktās tiesības izstāties no Savienības, nesagraujot savu saimniecību.

Par Latvijas rūpniecības sabrukumu pēc neatkarības atgūšanas runā daudzi, it sevišķi Krievijā, uzsverot lielos ieguldījumus rūpnīcu atjaunošanā un celtniecībā pēckara laikā. Taču par šīs rūpniecības būtību, par militāri rūpniecisko kompleksu un armijas pasūtījumiem rūpnīcās gan netiek bilsts ne vārda.

Ilgonis Upmalis paspējis savākt un apkopot daļu informācijas, kamēr Krievijas arhīvi bija pieejami, bet pēc tam lielā steigā tie tika aizslepenoti. Ilgonis Upmalis ir bijis Krievijas Federācijas bruņoto spēku izvešanas kontroles biroja vadītājs, pats strādājis PSRS militāri rūpnieciskā kompleksa sistēmā un pēc okupācijas armijas izvešanas pievērsies tās izpētei.

Ilgoņa Upmaļa grāmatu Inese Vaidere dāvinās visām Latvijas skolām, augstskolām un bibliotēkām. Grāmata izdota apgādā "Jumava".

Inese Vaidere pastāvīgi strādā pie padomju okupācijas seku atmaskošanas, savulaik atbalstījusi gan filmas "Padomju stāsts" uzņemšanu, gan starptautisku konferenču organizēšanu, kā arī grāmatu izdošanu latviešu, krievu un angļu valodā.

Grāmata tapusi ar Eiropas Parlamenta lielākās politiskās frakcijas - Eiropas Tautas partijas (ETP) - atbalstu.