Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES ārlietu ministriem neizdodas vienoties par sankcijām pret Baltkrieviju

© EP/SCANPIX/LETA

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministriem sanāksmē Briselē joprojām nav izdevies vienoties par sankciju piemērošanu personām, kas tiek vainotas Baltkrievijas vēlēšanu falsifikācijā un pēcvēlēšanu protestu brutālajā apspiešanā.

Sankciju pieņemšanu bloķē Kipra.

"Lai gan pastāv skaidra griba pieņemt šīs sankcijas, šodien to nav bijis iespējams izdarīt, jo nav panākta nepieciešamā vienprātība," paziņoja ES augstākais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs.

Kipra nav noskaņota pret sankcijām Baltkrievijai, bet neuzskata, ka tai būtu jāpievieno sava balss, lai padarītu tās iespējamas, norādīja Borreljs, piebilstot, ka viņš ļoti labi saprot Kipras situāciju.

Vienlaikus viņš pauda nožēlu, ka šodien nav izdevies panākt vienošanos par sankcijām.

Borreljs atklāja, ka jautājums par to, vai Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko būtu jāiekļauj "melnajā sarakstā", vēl tiek apspriests.

Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto tviterī pauda neapmierinātību ar situāciju, pavēstot, ka Somija atbalstītu sankciju pieņemšanu ar kvalificētu balsu vairākumu, nevis vienbalsīgi.

Pašreiz Eiropas Savienībā lēmumi, kas skar ārpolitiku un sankciju piemērošanu, tiek pieņemti vienbalsīgi, un tas bieži nozīmē ilgu procesu, jo atsevišķas valstis var izmantot veto draudus savu interešu aizstāvēšanai.

Kipra bloķē sankciju noteikšanu Baltkrievijai, jo vēlas, lai sankcijas saistībā ar dabasgāzes izpētes darbiem Vidusjūras austrumdaļā tiktu noteiktas arī Turcijai.