Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Komisijas prezidente aicina veidot "patiesi antirasistisku" ES

© EP/SCANPIX/LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien aicinājusi veidot "patiesi antirasistisku" Eiropas Savienību (ES), kas aktīvi apkarotu naida runu.

Leiena iestājusies arī pret lezbiešu, geju, biseksuāļu un transseksuāļu (LGBT) diskrimināciju.

"Naids ir naids, un neviens nedrīkst ar to samierināties. Mēs padarīsim stingrākus mūsu rasu līdztiesības likumus, kur tajos ir spraugas. Mēs izmantosim mūsu budžetu, lai novērstu diskrimināciju tādās jomās kā nodarbinātība, mājokļi un veselības aprūpe," uzrunājot Eiropas Parlamentu (EP), uzsvēra Leiena.

Viņa pavēstīja, ka EK vēlas padarīt par krimināli sodāmiem nodarījumiem visa veida "naida noziegumus", kā arī iecelt īpašu antirasisma koordinatoru.

"No LGBTQI brīvās zonas ir zonas, kas brīvas no cilvēcības, un tām nav vietas mūsu Savienībā," paziņoja EK prezidente, lietojot nu jau kārtējo reizi paplašināto seksuālo minoritāšu apzīmējumu un acīmredzami norādot uz Polijas pašvaldībām, kuras sevi pasludinājušas par zinām, kas brīvas no LGBT ideoloģijas.

Līdz šim attiecīgas tiesiski nesaistošas deklarācijas pieņēmušas jau vairāk nekā 50 Polijas pašvaldības.

Dažas no tām pēc Polijas tiesībsarga pieprasījuma kā diskriminējošas un nelikumīgas jau atcēlušas vietējās administratīvās tiesas.

EK drīzumā nāks klajā ar stratēģiju LGBTQI tiesību nostiprināšanai, kā arī centīsies panākt savstarpējo ģimeņu atzīšanu visā ES, lai gan ne visas dalībvalstis atzīst viendzimuma laulības un viendzimuma pāru tiesības adoptēt bērnus.

"Ja jūs esat vecāks vienā valstī, jūs, protams, esat vecāks ikvienā valstī," norādīja fon der Leiena.