Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES valstu diplomāti Nobela prēmijas laureāti Aleksijeviču Minskā sargā no aizturēšanas

© EPA/SCANPIX/LETA

Vairāku Eiropas Savienības valstu diplomāti ieradušies Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes locekles, Nobela prēmijas laureātes literatūrā Svetlanas Aleksijevičas dzīvoklī Minskā, lai pasargātu viņu no iespējamās aizturēšanas, ziņu aģentūrai BNS pastāstīja Lietuvas vēstnieks Baltkrievijā Andrjus Puloks.

Telefonsarunā viņš teica, ka ieradies pie Aleksijevičas, un kopā ar viņu ir Austrijas, Čehijas, Rumānijas, Slovākijas, Zviedrijas un citu valstu diplomāti.

"Mēs esam kopā. Mēs saņēmām signālus, ka pie viņas dzīvokļa durvīm zvana nepazīstami cilvēki, droši vien drošības dienestu vai milicijas pārstāvji. Tāpēc mēs nolēmām, ka [Aleksijevičai] var draudēt aizturēšana, jo Aleksijeviča ir pēdējā no Koordinācijas padomes locekļiem, kas vēl nav aizturēta vai aizbraukusi no Baltkrievijas," teica Puloks.

Viņš piebilda, ka 72 gadus vecā Aleksijeviča jūtoties labi un esot noskaņota palikt valstī.

"Ir dažādi varianti, taču pagaidām šķiet, ka Svetlana sliecas vienkārši palikt tur, kur viņa ir - savā dzīvoklī, un būt baltkrievu tautas simbols un varone, personība, kas arī turpmāk apvienos un rādīs iekšējo, savu ceļu," piebilda Lietuvas vēstnieks Baltkrievijā.

Nedaudz vēlāk Aleksijeviča teica žurnālistiem, ka nevēloties aizbraukt no Baltkrievijas, taču norādīja, ka bažījas par metodēm, kādas var izmantot drošības struktūras.

"Nē, negribu [aizbraukt]. Taču jūs zināt, kādi viņiem ir paņēmieni," sacīja rakstniece.

Aleksijeviča pastāstīja, ka trešdienas rītā kāds ilgi zvanījis pie viņas dzīvokļa durvīm.

Tie bija "profesionāli zvani", teica Aleksijeviča, piebilstot, ka tas viņā radījis satraukumu.

Viņa arī sacīja, ka kopš augusta tiekot regulāri izsekota.

Augusta beigās Aleksijeviča kā lieciniece tika izsaukta uz nopratināšanu Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejā krimināllietā par Koordinācijas padomes izveidošanu, taču atteicās sniegt liecības.

Trešdien tika aizturēts Koordinācijas padomes loceklis jurists Maksims Znaks, un līdz ar to visi Koordinācijas padomes locekļi, izņemot Aleksijeviču, ir vai nu aizturēti, vai atrodas ārzemēs.

"Vairs nav palicis neviena no maniem draugiem Koordinācijas padomes prezidijā. Šodien paņēma pēdējo, Maksimu Znaku," teikts trešdien Baltkrievijas PEN centra vietnē publicētā Aleksijevičas paziņojumā.

"Sākumā mums nolaupīja valsti, nolaupa labākos no mums. Taču no mūsu rindām izrauto vietā atnāks simtiem citu. Sacēlās ne Koordinācijas padome. Sacēlās valsts. Es vēlos atkārtot to, ko saku vienmēr. Mēs negatavojām apvērsumu. Mēs gribējām nepieļaut šķelšanos mūsu valstī. Mēs gribējām, lai sabiedrībā sāktos dialogs. [Baltkrievijas prezidents Aleksandrs] Lukašenko saka, ka nerunās ar ielu, taču iela ir simtiem tūkstoši cilvēku, kuri katru svētdienu un katru dienu iziet ielās. Tā nav iela. Tā ir tauta," norāda Aleksijeviča. "Cilvēki iziet ielās ar saviem mazajiem bērniem, jo viņi tic, ka viņi uzvarēs."

"Vēl es gribu vērsties pie krievu inteliģences, pēc sena ieraduma sauksim to tā. Kāpēc jūs klusējat? Mēs dzirdam tikai retas balsis atbalstam. Kāpēc jūs klusējat, kad redzat, kā sabradā mazu lepnu tautu? Mēs vēl joprojām esam jūsu brāļi," raksta Aleksijeviča. "Bet savai tautai es gribu teikt, ka es to mīlu. Es lepojos ar to."