Saistībā ar krīzi Baltkrievijā ES varētu piemērot sankcijas 15-20 cilvēkiem

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Eiropas Savienība (ES), visticamāk, piemēros sankcijas 15 līdz 20 cilvēkiem par iesaistīšanos Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanā un protestu apspiešanā, otrdien paziņojusi kāda augsta ranga ES amatpersona.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels pēc ES samita pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ES drīzumā noteiks sankcijas pret "ievērojamu skaitu" cilvēku, kas stāv aiz vēlēšanu falsifikācijas un protestētāju vardarbīgās apspiešanas.

ES dalībvalstu ārlietu ministri ceturtdien tiksies neformālās sarunās Berlīnē un piektdien, domājams, apstiprinās "melno sarakstu" ar Baltkrievijas pilsoņiem, kam piemērojamas sankcijas.

Kāda augsta ranga ES amatpersona atklāja, ka sankcijas, visticamāk, tiks piemērotas 15 līdz 20 cilvēkiem, bet gala rezultāts atkarīgs no ES juristu apstiprinājuma.

Tā kā iekļaušanu "melnajā sarakstā" iespējams apstrīdēt, ES rūpīgi izvērtē visus gadījumus, lai pārliecinātos, ka tie ir stingri pamatoti.

Eiropas līderi, tostarp Mišels, Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele ir centušies pārliecināt arī Krieviju palīdzēt panākt miermīlīgu risinājumu Baltkrievijas krīzei.

ES amatpersona sacīja, ka pēdējos gados novērojamais "ļoti interesantais tango starp Krieviju un Baltkrieviju", Lukašenko pretojoties Krievijas prezidenta Vladimira Putina centieniem panākt Baltkrievijas iesaistīšanos politiski ekonomiskā savienībā, ir izjaucis Maskavas un Minskas dinamiku.

Pēc atsvešināšanās no Maskavas Lukašenko tagad meklē Putina atbalstu, norādīja ES amatpersona, piebilstot, ka tas apgrūtina Eiropas centienus panākt, ka Putins pamudina Lukašenko sākt ieklausīties opozīcijā.

Svarīgākais